Appelplukdag bij Horstink is leuk iedereen. Foto: Fruitboerderij Horstink
Appelplukdag bij Horstink is leuk iedereen. Foto: Fruitboerderij Horstink

Appelplukdagen Fruitbedrijf Horstink

RHA/STEENDEREN - De appels en peren in de boomgaard van Fruitbedrijf Horstink aan de Prinsenmaatweg 3 in Rha/Steenderen hangen er mooi bij. Nog even en dan begint de oogsttijd. Om de start van de oogst te vieren organiseren fruittelers door het hele land fruitplukdagen. Zo ook bij Fruitbedrijf Horstink op zaterdag 8 en zondag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De oogstmaand is begonnen, en de fruitplukkers zijn dan ook al druk bezig op het fruitbedrijf van de familie Horstink. "Het is eigenlijk de drukste maand van het jaar voor ons," vertelt fruitteler Tom Horstink, "maar we vinden het erg leuk om deze open dagen te houden. Zo kunnen we namelijk laten zien met hoeveel zorg we onze appels en peren telen. We plukken de appels en peren voorzichtig en leggen ze zonder butsen en beschadiging in onze voorraadbakken. Ook zijn we hier in de boomgaard bewust bezig met het creƫren van een natuurlijk evenwicht. Zo bieden we tussen de fruitbomen ruimte aan bijen en insecten, zoals lieveheersbeestjes en oorwormen. Die zijn voor ons heel nuttig, omdat ze bijvoorbeeld bladluis opeten." Fruit telen doen ze bij Horstink al sinds 1928. "En al meer dan 50 jaar verkopen we het fruit rechtstreeks vanaf huis aan de klant".

Wat is er bij Horstink deze dagen te doen? Bezoekers kunnen zelf hun appels plukken in de boomgaard (tegen een vergoeding). Voor de kinderen is er een springkussen, kinderen kunnen zich laten schminken of een ritje door de boomgaard maken met het pluktreintje. Of gewoon lekker spelen op een bult zand of een van de vele kleurplaten kleuren. Op de streekmarkt zijn er proeverijen, er zijn kramen met leuks en lekkers. Er staan enkele foodtrucks, en er is live muziek, bier en bitterballen. De toegang is gratis.

Tijdens de Landelijke Fruitplukdagen in september zijn in heel Nederland bij ruim 35 boomgaarden open dagen, zie voor locaties en data de website.


www.fruitbedrijfhorstink.nl

www.defruitigste.nl/plukdagen