Open zaterdag Sint Joriskerk Drempt

DREMPT - Ook op zaterdag 17 augustus staan de deuren van de eeuwenoude St Joriskerk in Drempt weer wagenwijd open, voor de zevende keer deze zomer. De kerk met haar beroemde wandtapijten en beeldhouwerkjes kan worden bezichtigd en er zijn gastheren/vrouwen aanwezig die informatie kunnen geven over het gebouw dat voor het eerst in 1067 in de archieven wordt genoemd. Tevens is of zijn er op zo'n open zaterdag één of meerdere activiteiten/tentoonstellingen.

Komende zaterdag zijn aanwezig Geert en Marleen Jansen. Geert 64 jaar, is interieurbouwer van beroep. Als hobby maakt hij prachtige houten beelden van dames en dieren bijna op ware grootte. Al vanaf zijn schooltijd is hij heel handig met de draaibank. Hij maakte al vele kandelaars. Marleen is 60 jaar oud en houdt zich sinds 2016 helemaal met het schilderen bezig. Verschillende thema's die in acryl worden uitgebeeld. Voor blinden en slechtzienden maakt ze voel-schilderijen. Ook organiseert ze thuis workshops met kleine groepjes (maximaal 6) mensen, Geert en Marleen vormen samen ook een artistiek duo. Geert verzorgt het houtwerk en Marleen beschildert dat met dieren of met een afbeelding op verzoek. De entree voor de St Joriskerk (Kerkstraat 1 te (Voor)Drempt) is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Open tussen 11.00 en 17.00 uur. De koffie staat klaar.


Orgelconcert Lambertikerk Zelhem

ZELHEM - Vrijdag 16 augustus zal Wim Ruessink en het Oostenwind Collectief een orgelconcert verzorgen in de Lambertikerk te Zelhem. De orgelklanken zijn te beluisteren van 15.00 tot 15.45 uur.

De zomerconcerten in de eeuwenoude Lambertikerk zijn al jaren bekend bij de liefhebbers van orgelmuziek. Op zes achtereenvolgende vrijdagmiddagen kan men luisteren naar bekende Nederlandse organisten. Zij stellen zelf hun programma samen waardoor ieder concert een heel eigen sfeer krijgt. De concerten zijn laagdrempelig opgezet: het programma is zeer afwisselend, de uitvoeringen duren niet lang, en de toegang is gratis. Wandelaars en toeristen maar ook luisteraars die niet bekend zijn met orgelmuziek zijn van harte welkom in de mooie kerk.
Wim Ruessink studeerde aan het Twents Conservatorium en is als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk. Hij is ook jazzmusicus, beiaardier, dirigent en componist.

Het Oostenwind Collectief ontstond in 2018 als een initiatief van trompettisten Joost Hettinga en Chiel te Loeke en organist Wim Ruessink. Meestal speelt het Oostenwind Collectief in een triobezetting. Maar ook andere muzikanten kunnen aansluiten. Het Oostenwind Collectief is voortdurend op zoek naar muziek die verrast, niet alleen henzelf maar ook het publiek. Op de playlist van het collectief staan werken van onder andere Galuppi, Vivaldi, Jenkins, Bosanko, Kyteman, Buxtehude en Handel.


Zomeravond-orgelbespeling in Grote of Martinikerk Doesburg

DOESBURG - Geerten van de Wetering bespeelt deze week het grote Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Het concert op donderdag 15 augustus is onderdeel van de serie Zomeravond Orgelbespelingen van StiDoMu. Geerten voert werken uit van de componisten Gustav Holst, Arvo Pärt, Paul Hindemith, Gabriël Verschraegen en Claude Debussy. Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Gustav Holst vond hierin de inspiratie voor zijn zijn beroemde orkestwerk The Planets, waaruit het eerste deel (Mars - Bringer of war) te horen zal zijn in een bewerking voor orgel. Ook het pianowerk Cathedrale Engloutie van Claude Debussy klinkt in een bewerking voor orgel. Het stuk is gebaseerd op de legende van het Franse Ys, een stad voor de Bretonse kust, die door het noodlot onder water is geraakt. Debussy's compositie vangt aan met een mistige enscenering, waarbij de klokken van de kathedraal onder water hoorbaar zijn. Langzaamaan komt de kathedraal tevoorschijn, maar voor even: al snel zakt ze weer onder water en er blijft slechts zacht klokgelui over.
Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20ste-eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.
Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor. Daarnaast is hij artistiek adviseur voor Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, die een beeld geeft van ontwikkelingen in de (orgel)muziek vanaf 1918.
Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20ste-eeuwse en hedendaagse muziek en speelde premières van diverse Nederlandse composities. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Belangrijke elementen binnen zijn repertoire zijn daarnaast muziek van onderbelichte componisten en bijzondere, zelden uitgevoerde composities. Hij voerde onder meer het complete orgeloeuvre van Paul Hindemith en Anthon van der Horst uit, inclusief werken voor orgel en orkest. Naast het presenteren van het orgel als solistisch instrument gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.