Hoe gaan wij om met ons landschap?

BRONCKHORST - Het Gelders Genootschap, de gemeente Bronckhorst en inspirerende commissies in Steenderen en de stad Bronkhorst timmeren aan de weg. Een goede zaak, omdat alles ten westen van de Zutphen-Emmerikseweg wel de afvalput gelijkt, wie weet afvalstraat van deze gemeente, met duidelijke standsverschillen, te worden. Met deze laatste woorden gooi ik natuurlijk de knuppel in het hoenderhok, maar wel bedoelende u wakker te schudden om vooral eigen nestvervuiling in de toekomst te voorkomen.

Inspiratiefolders in de brievenbus zijn mooi, maar bezint voor ge begint. Gemeenteraadsleden van CDA, PvdA en VVD hebben in de periode 2014-2018 de teugels toch wel sterk laten vieren en dit allemaal onder de noemer 'werkgelegenheid'. Een grote onderneming werd met mooie beloften mee aan de hand genomen; dit is heel gevaarlijk en heeft men geweten ook. Het laat ook het niveau van deze gemeenteraad zien en met het vertrek van onder andere drs. Max Noordhoek van Groen Links is ook zijn (kritische) richtinggevende kennis en advies verdwenen. Helaas zijn er ook raadsleden met een dubbele agenda.
Gaan we nu pleisters plakken rond Steenderen en Bronkhorst? Het lijkt er wel op, maar je kunt beter een plan maken om de dorpen Toldijk, Baak, Rha en Olburgen hierbij te integreren. Steenderen is bezig 'een nieuw behangetje' te plakken, maar men vergeet dat er straks wie weet meer dan 600 vrachtwagenbewegingen per 24 uur over de Dolfingweg razen.
Risico's stapelen zich op voor de burger. Krijgen we binnen vijf tot tien jaar een nieuwe Provinciale ontsluitingsweg op de route van eens de Noordtak van de Betuwelijn? De economie van enkelingen heeft duizenden in de greep in plaats van dat wij grip blijven houden op ónze economie.
Kunnen we onze dorpen nog wel leefbaar houden of moeten we maar gaan 'opleuken'? Praat je in de richting van onze gemeenteraad en Provinciaal bestuur over de terugkeer van de mooie bomenopstand langs de Zutphen-Emmerikseweg en eveneens een fietspad aan de noordzijde van de Dolfingweg (geheel vrij van Aviko vrachtverkeer) dan is men in zowel het Huis der Provincie als ook in het Huis van onze gemeente gewoon doof.
Het Gelders Genootschap oordeelt nu 100 jaar over de schoonheid van Gelderland en geeft richting. Zij klopt zich graag op de eigen schouder hoe goed ze het allemaal wel niet doen. Er ging ook iets fout in deze 100 jaar en wel in Steenderen. Wij hebben 'Ja' gezegd tegen de grootste vernedering voor Steenderen en omgeving. De schoonheid van de West Achterhoek is geweld aangedaan en rijd je van Steenderen naar Baak, dan mag je allemaal meegenieten vanaf de eerste rij.
Ik vind dat het ons allen levensgeluk kost en het ging/gaat maar om één ding en wel het vervloekte geld. Economie prima, maar wel op de juiste plaats. Aan de autosnelweg of komt er straks een autosnelweg langs Steenderen?
Gaan we verder met mooie groene pleintjes, houten bankjes of is er meer? De keus is aan u, maar misschien eerst wakker worden. We gaan er iets moois van maken.

Paul Kok te Bronkhorst