De modeshow zou aanvankelijk buiten plaatsvinden, maar verplaatste vanwege het regenachtige weer naar de Remigiuskerk. Foto: Luuk Stam
De modeshow zou aanvankelijk buiten plaatsvinden, maar verplaatste vanwege het regenachtige weer naar de Remigiuskerk. Foto: Luuk Stam

Cliënten Puur Natuur en Litania stralen op de catwalk

Modeshow in Remigiuskerk is afsluiting Prokkelstagedag

Door Luuk Stam

HENGELO – Met een modeshow in de Remigiuskerk sloten in totaal ruim tien cliënten van Puur Natuur – onderdeel van de dagbesteding van Philadelphia zorg – en de stichting Litania op donderdag 6 juni hun Prokkelstagedag af. Zo'n dertig belangstellenden zagen in de kerk een show met tweedehands kleding.

De Prokkelstagedag, die voor de zesde keer werd gehouden, biedt ondernemers en mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis met elkaar te maken. De uitreiking van de bijbehorende Prokkel-certificaten was in Hengelo dit keer voor het eerst gecombineerd met een modeshow.
Voordat het zover was, gingen de cliënten op verschillende plekken aan de slag. Sarina en Stiny hielpen bij de Backing Chick in Toldijk met onder meer het bakken van koekjes en cupcakes. Marc zocht het verder van huis. Hij was op bezoek bij de redactie van een online platform met nieuwsberichten over voetbalclub FC Utrecht.
Voor Stefan was de prokkelstagedag extra bijzonder, want voordat hij zich tijdens de modeshow als spreekstalmeester liet gelden, ging hij op bezoek bij de Baakse zangeres Marise den Bakker. Samen maakten ze het nummer 'Volg je Hart', dat na afloop van de modeshow in de kerk voor het eerst te horen was.


'Heel Varssel bloeit'

VARSSEL – Het gaat slecht met onze insecten en bijen. De afgelopen jaren is uit diverse onderzoeken naar voren gekomen dat insecten, waaronder verschillende bijen en hommels, het zwaar hebben in Nederland. Er is een enorm tekort aan bloeiende planten gedurende de verschillende seizoenen die bijen en andere insecten in hun voedselbehoefte kunnen voorzien.

Bijenvereniging De Vooruitgang zet zich al jaren in om de leefomgeving 'van onze bijen' in Hengelo en omstreken te verbeteren. "Als imker merk je vrij snel wanneer het voedselaanbod in de omgeving niet toereikend is doordat je regelmatig je bijenvolken controleert. Noodgedwongen zal je in het geval van een voedseltekort suiker bij moeten voeren om sterfte te voorkomen," aldus imker Marion Zielhorst. "Wilde bijen hebben helaas niet de luxe om verzorgd te worden door een imker waardoor juist deze groep zeer kwetsbaar is. In Nederland leven ruim 350 verschillende soorten wilde bijen waarvan meer dan de helft inmiddels op de rode lijst staat met een groot aantal ernstig bedreigde en reeds verdwenen soorten."
De reden voor het verdwijnen van deze dieren is voor een groot deel te wijten aan voedseltekort. Wilde bijen voeden zich vaak met specifieke inheemse wilde planten en een aantal zelfs uitsluitend met één of meerdere typen planten. Door het verdwijnen van deze planten uit onze leefomgeving is het vrijwel onmogelijk geworden voor deze dieren om te overleven.
"Het is dus de hoogste tijd om onze omgeving te herstellen zodat deze prachtige en zeer nuttige dieren weer een kans krijgen. Om een eerste stap te kunnen maken in het verrijken van onze leefomgeving voor de bijen en andere insecten is het belangrijk om weer bewust te worden van de gevolgen van onze strak gemaaide en 'onkruidvrije' tuinen en bermen. Deze groene woestijnen zijn desastreus voor dieren op zoek naar een schuilplaats en voedsel. Daarom zijn we als bijenvereniging dit jaar samen met de gemeente Bronckhorst, LTO-West, en Wildbeheerseenheid Hengelo het 'Bloeiende kuilen' project gestart."

In dit project heeft een aantal grondeigenaren in de omgeving van Varssel bloemenzaad aangeboden gekregen om haar voerkuilen mee in te zaaien. In een paar weken tijd zullen de eerste bloeiende kuilen zichtbaar worden, onze omgeving verfraaien en tegelijk onze bijen en insecten in hun voedselbehoefte voorzien.
"Met het oog op natuurherstel en de biodiversiteit hopen we in de aankomende jaren meer mensen enthousiast te krijgen voor dit bloeiende initiatief waarmee we vooral inheemse bloeiende planten, die hier van origine thuishoren, weer een plekje in ons prachtige coulisselandschap willen geven. Naast het belang van deze natuurlijke voedselbronnen voor onze bestuivers dragen de prachtige bloeiende kuilen, bermen, tuinen en akkerranden natuurlijk ook bij aan een fraaie leefomgeving in ons prachtige Achterhoek."