Samenwerken is het sleutelwoord bij prokkelen

HENGELO - Elk jaar in juni vinden overal in het land activiteiten plaats waarbij mensen met en zonder een beperking elkaar ontmoeten: Prokkels, prikkelende ontmoetingen. Bedrijven, welzijnsorganisaties, gemeenten, (praktijk)scholen, bedrijven én particulieren doen mee en investeren belangeloos tijd in de Prokkel. Zo dragen zij bij aan integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking.

Prokkelsterrenslag, maandag 3 juni
De Prokkelweek gaat van start met de Prokkelsterrenslag. Zo'n 80 teams bestaande uit mensen met en zonder beperking uit het hele land doen mee. Zo ook een team vanuit Bakkerij Hengelo en een team Puur Natuur. Ze zijn gekoppeld aan leerlingen van het Hoornbeeck College Amersfoort, spelen samen een sportieve zeskamp en leren zo elkaars mogelijkheden kennen. Samenwerken is het sleutelwoord. Welke capaciteiten heb je in je team en hoe ga je die inzetten?

Prokkelmarkt in Den Haag, dinsdag 4 juni
Het ministerie van Binnenlandse Zaken organiseert samen met verschillende organisaties en bedrijven waar mensen met een beperking werkzaam zijn een Prokkelmarkt in Den Haag. Stichting Philadelphia Zorg, waartoe ook dagbestedingslocatie Puur Natuur behoort, is daarbij flink vertegenwoordigd.
Puur Natuur zal op deze markt een demonstratie geven van de 3D-printer en geprinte magneetnaamkaartjes te koop aanbieden, bijvoorbeeld voor op lockers. Daarnaast worden er Prokkelkoekjes verkocht die gemaakt zijn door de Koekenbakkerij Twente Uniek. Voor wie een dansje wil maken is er de Silent disco. Bij de kraam kan de bezoeker informatie krijgen over de diensten en activiteiten van Philadelphia.
Het doel van de Prokkelmarkt is dat de bezoekers de mensen en de organisaties hierna weten te vinden en bezoeken, zodat ook na de markt prikkelende ontmoetingen blijven plaatsvinden. De deelnemende organisaties worden hiertoe letterlijk op de kaart gezet in een Prokkelroute.
Iedereen die wil komen is van harte welkom tussen 9.30-15.00 uur in de hal van de ministeries Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid op de Turfmarkt 147 te Den Haag.
Benieuwd welke organisaties nog meer vertegenwoordigd zijn? Kijk dan op de site van het ministerie. https://www.prokkel.nl/prokkel/prokkelmarkt-ministerie-bzk-in-den-haag/

Nationale Prokkelstagedag, donderdag 6 juni
Verschillende cliënten hebben zelf hun stage georganiseerd. Zij gaan onder andere naar het gemeentehuis, lopen mee met de voorzitter van de Raad van Bestuur Philadelphia Greet Prins, werken bij de pannenkoekenbakker, gaan mee met een vrachtwagenchauffeur, versieren cubcakes, gaan naar FC Utrecht en iemand gaat een lied opnemen in een studio. Allemaal weer inspirerende ontmoetingen en stages. Begeleiders van Puur Natuur vinden het belangrijk dat mensen op een laagdrempelige manier kunnen participeren in de samenleving zodat ze hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Week van het Prokkelen: 3 tot en met 8 juni

Naast al deze individuele stages wordt er ook als groep geprokkeld in de vorm van een modeshow. Deze krijgt de naam 'Puur La Litania'. Stichting Litania en Puur Natuur hebben hiervoor de handen ineengeslagen en de voorbereidingen zijn in volle gang.
Iedereen die wil komen is welkom vanaf 15.00 uur. Vanaf 15.30 uur gaan de mannequins de modeshow lopen. Aansluitend worden feestelijk de Prokkel-certificaten uitgereikt. Dit alles gaat plaatsvinden op het pleintje voor locatie De Blijheid van Litania aan de Ruurloseweg 1. Alleen bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Remigiuskerk.
De organisaties zien uit naar een fantastisch sprankelende, enerverende week vol ontmoetingen en ervaringen.

Prokkelweek is inclusie
De Prokkelweek vraagt aandacht voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Het is vanzelfsprekend dat er het hele jaar door 'geprokkeld' wordt, maar één week in het jaar staan daar de schijnwerpers op. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; de Prokkelweek draagt daaraan haar steentje bij en vaak verrassend anders dan mensen denken.