De deelnemers aan het jaarlijkse uitje van Seniorensoos Ons Contact poserend voor de bus die hen naar Giethoorn en Staphorst bracht. Foto: PR
De deelnemers aan het jaarlijkse uitje van Seniorensoos Ons Contact poserend voor de bus die hen naar Giethoorn en Staphorst bracht. Foto: PR

Varen, varen over... de Wieden

Uitje mooie afsluiting seizoen

TOLDIJK – Het jaarlijkse uitje van de seniorensoos Ons Contact ging dit jaar richting Giethoorn. Met 51 deelnemers, allen goedgemutst en met heel veel zin in de dag, vertrok de bus vanaf Den Bremer in Toldijk richting Giethoorn.

Bij aankomst stond in het waterrijke dorp een heerlijke koffietafel klaar. Nadat een ieder zich daaraan te goed had gedaan, ging de groep richting boot. Het instappen op de wiebelende boot was voor de senioren geen probleem, zelfs de rolstoel ging gemakkelijk aan boord.

Varen over de Wieden
De schipper voer eerst door de grachten en attendeerde zijn bootgasten op allerlei bijzonderheden. Na de grachten koos de boot het open water van 'De Grote Wieden'. Dit gebied maakt onderdeel uit van het Nationaal park 'De Weerribben-Wieden'. Het zonnetje scheen heerlijk en iedereen zat volop te genieten van de weidse blik over het water en de vele vogels.
Gelukkig was het niet zo druk op het water, omdat het nog aan het begin van het toeristenseizoen is. In de zomer is dat wel anders, dan is het rond Giethoorn vaak letterlijk file varen.

Staphorst
Na de mooie boottocht stond de bus weer klaar om het gezelschap naar Museum Staphorst te brengen. Hier maakten ze kennis met de kleurrijke cultuur van de gemeente Staphorst. In het oude woongedeelte van de boerderij wordt getoond hoe er vroeger geleefd werd. De deel waar het vee werd gestald is ingericht als expositieruimte, waar de streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld wordt. In het bijzonder Staphorster stipwerk.

Na de rondgang door de boerderij werd er onder genot van een kop koffie met een Staphorster rol geluisterd naar de uitleg over de Staphorster klederdracht. De senioren leerden dat in de plaats nog zo'n 400 dames in klederdracht rondlopen. De stoffen waarvan de kleding gemaakt is, is van natuurlijk materiaal: wol en katoen. De Staphorsters houden van kleurrijke kleding. Maar als ze in de rouw zijn dragen ze donkere kleuren. Bij zware rouw bijvoorbeeld bij het overlijden van een zeer naaste is de kleding erg donker. Bij lichte rouw mag er wel een frivool kleurtje langs een randje worden toegevoegd.
Aan de groep werd door een vrouw getoond hoe de kleding wordt aangetrokken. Het blijkt een heel werk en vergt duidelijk enige oefening. Het aantrekken van een rok en trui gaat beduidend sneller. Maar het resultaat mocht er zijn, de dame in kwestie zag er prachtig uit.

Hongerige magen
Na het bezoek aan het museum bracht de buschauffeur het gezelschap weer terug naar Den Bremer waar de hongerige magen gevuld konden worden. Jurgen en Johan Wunderink hadden voor een heerlijk diner gezorgd. Het was een geslaagde dag.

Na de zomer weer door
Volgende middag van de soos 'Ons Contact' is na de zomerstop, namelijk op woensdag 4 september om 14.30 uur bij Herfkens in Baak. Deze middag treedt duo 'Een en ander' met Erik Knoef en Anita Oldenhave op. Ze brengen sketches, conferences en liedjes begeleid met gitaar, klarinet en accordeon.
Kosten bedragen 10 euro inclusief koffie en een drankje. Iedereen is van harte welkom.