Steenderen start eigen Repair Café

STEENDEREN - Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een stoel die wankelt? Of met een ventilator die niet meer draait? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Steenderen organiseert op 1 juni het allereerste Repair Café van Steenderen. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om tegen een kleine bijdrage te helpen bij alle mogelijke reparaties.

In de kleine zaal van De Bongerd draait het op 1 juni allemaal om repareren. Wanneer de verbouwing van de Kei klaar is, zullen de vrijwilligers daar te vinden zijn, verder informatie hierover volgt nog. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, speelgoed ... bijna alles wat het niet meer doet, is welkom. Er worden geen fietsen of kleding gerepareerd, maar verder maakt alles kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.
Door repareren te promoten, willen zij bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig.

Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt

"In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Repair Café Steenderen: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot speelgoed, een cd-speler of een tafel hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."
Repair Café Steenderen wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart. Daarnaast draagt het ook bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk."

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Steenderen dat na 1 juni op regelmatige basis nieuwe dagen organiseren om spullen te laten maken. Volgende data zijn 6 juli en 7 september. Wie vragen heeft over of een product gerepareerd kan worden, kan altijd langskomen.


repaircafe.nl


Zonnebloem maakt een Rondje Bronckhorst

HENGELO/KEIJENBORG – De Zonnebloem afdeling Hengelo-Keijenborg houdt op woensdag 12 juni haar jaarlijkse Rondje Bronckhorst in voorjaarstinten. Met circa tien auto's gaat de rit om 11.00 uur vanuit Hengelo van start. Rond half drie is de groep weer terug.

Om ongeveer twaalf uur worden de deelnemers getrakteerd op een lekkere lunch. Zij worden thuis gehaald en gebracht.
Opgeven kan tot uiterlijk 4 juni bij Gerda Straatman via 0575-461093 of bij Gerda Masselink, telefoon 0575-462996. Vol=Vol. Iedereen kan zich aanmelden. Het is niet nodig voor Zonnebloemactiviteiten en/of bezoeken om lid of donateur te zijn van De Zonnebloem.

Voor overige informatie betreffende Zonnebloem-activiteiten en meer, waarvoor men zich kan aanmelden zie de website.


www.zonnebloem.nl/hengelo-keyenborg