Waterschap doet wat het kan

Neerslagtekort loopt dit jaar verder op

DOETINCHEM - Waterschap Rijn en IJssel heeft tijdens de extreme droogte van 2018 de juiste maatregelen afgewogen en getroffen om waterverlies tegen te gaan en overlast te bestrijden. Dit staat in de evaluatie van de droogte van 2018, die Waterschap Rijn en IJssel heeft laten houden onder netwerkpartners zoals LTO, Vitens, natuurorganisaties, andere overheden en eigen medewerkers.

Waterschap Rijn en IJssel kan tijdens extreme droogte maar beperkt handelen, omdat op weinig plekken water ingelaten kan worden uit Rijkswateren en omdat er op de hoge zandgronden weinig water beschikbaar is. De geïnterviewde organisaties vinden dat het waterschap heeft gedaan wat binnen de mogelijkheden lag om de droogte te bestrijden. Door knelpunten en keuzes te communiceren, is er meer acceptatie en begrip voor het handelen van het waterschap ontstaan. Ook waardeerden de organisaties het dat er ruimte bleef voor maatwerkoplossingen.

Waterschap Rijn en IJssel heeft de droogte-aanpak laten evalueren door een onafhankelijk bureau, omdat de verwachting is dat weerextremen vaker zullen voorkomen. Het schap wil hier samen met de partners van leren. De netwerkpartners geven aan dat zij willen toewerken naar een gezamenlijke communicatieboodschap over droogte. Daarnaast wensen zij een duidelijk aanspreekpunt bij droogte en heldere regionale overlegstructuren. Ook zien de partijen een duidelijke rol voor het waterschap om te leren van de opgedane kennis en om (nog) beter voorbereid te zijn op toekomstige extremen. Het waterschap gaat met deze verbeterpunten aan de slag.

Actuele situatie
Ondanks de in de winter genomen maatregelen is het watersysteem nog kwetsbaar, met name op de hoge zandgronden. De grond- en waterstanden staan lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het waterschap monitort de situatie goed. Vooralsnog levert het geen grote problemen op. Afgelopen maanden heeft het waterschap het water in de beken en rivieren langer vastgehouden door de stuwen hoger te zetten. De grondeigenaren zijn opgeroepen om ook water vast te houden in plaats van af te voeren. Inmiddels zijn tachtig duikerafsluiters geplaatst.
De droogte van 2018 brak in het werkgebied van Rijn en IJssel alle records. In grote delen liep het tekort op tot 300 mm, met uitschieters naar 400 mm. Nooit eerder is zo'n neerslagtekort gemeten in dit gebied. Daarnaast zorgde de hitte voor nog meer verdamping (de periode 29 juli-7 augustus kende de langstdurende hittegolf in Nederland).
Een actueel beeld van waterstanden en neerslagtekort is te vinden op onderstaande website.


www.wrij.nl/droogte


Huiskamer-Ontmoeting

ZELHEM - Op donderdagmiddag 9 mei is er een Huiskamer-Ontmoeting georganiseerd door Stichting de Opdracht. Deze bijeenkomst is bij Annie Wolsink-Luimes aan de Ferdinand Bolstraat 9 in Zelhem. Het begint om 14.30 uur, in de pauze is er koffie. Er wordt uit diverse bundels gezongen en er is een overdenking van Ds. Jan Bakker uit Goor. Graag vooraf opgeven bij Stichting de Opdracht, Zelhem, via 0314-622878 of e-mail deopdracht@live.nl. Voor meer informatie zie de website.


www.stichtingdeopdracht.nl