Anna van der Vliet (l.) met haar cursisten Riet, Ada, José en Derk aan het werk in het atelier van Beeldhouwatelier Baak. Foto: Liesbeth Spaansen
Anna van der Vliet (l.) met haar cursisten Riet, Ada, José en Derk aan het werk in het atelier van Beeldhouwatelier Baak. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met cursistencollectief Beeldhouwatelier Baak

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/BAAK - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt cursistencollectief Beeldhouwatelier Baak voorgesteld.

Een jaar nadat Anna van der Vliet in Baak kwam wonen, startte ze in haar Beeldhouwatelier Baak met workshops beeldhouwen. "Dat was in 2003. In de loop der jaren werkten hier al veel cursisten, uit heel Nederland, maar ook Duitsland, en nog altijd zijn de lessen succesvol," vertelt een trotse beeldhouwer. Het atelier is op donderdag, vrijdag en zaterdag open. "Het is in principe mogelijk een niet te groot beeld te maken binnen drie of vier dagen, maar om dat ook aaneengesloten te doen, is best vermoeiend. Het mooist is om een of twee dagen per week te werken."

Dat vindt ook Riet Groot Koerkamp uit Twello, die al 16 jaar naar Baak komt om een dag te beeldhouwen. De restauratrice van schilderijen beeldhouwt hobbymatig en maakt meestal abstract werk. "Nu werk ik aan een kubistisch kunstwerk; vier personen die de verbinding binnen het gezin voorstellen. Het is een opdracht van mijn schoonzoon, voor op het graf van mijn dochter. Zij zou het mooi gevonden hebben."
Toen ze nog werkte, kwam Ada Hartman alleen op de zaterdag beeldhouwen. "Na mijn pensioen in 2015 kon ik twee dagen komen werken aan mijn beelden. Inmiddels help ik Anna waar nodig met de cursisten." Daarnaast zorgt ze op tijd voor koffie en de afwas.

Cursisten ontwikkelen zich en stijgen boven de hobby uit

Een aantal cursisten komt al lange tijd naar het atelier van Anna. "Ik vind het mooi te zien hoe ze zich ontwikkelen en boven de hobby uitstijgen," zegt ze. "De stenen worden ook steeds groter en de kwaliteit van de beelden beter. De cursisten leren ook van elkaar."

Derk Hooijer, geboren en getogen in Oosterbeek, meldde zich 3,5 jaar geleden aan. "Ik ben altijd boer geweest, maar verkocht na mijn pensioen mijn boerderij en verhuisde naar Steenderen. Ik fietste de kunst4daagseroute en kwam bij Anna in de beeldentuin terecht. 'Geef je ook cursussen?' vroeg ik en ze zei ja. Vier dagen later was ik aan het hakken," lacht hij. "Ik kan thuis werken, maar het is hier bij Anna veel gezelliger en ik krijg goede aanwijzingen."
José Kegel-Vijgen woonde tussen 2002 en 2013 in Spanje en werkte als beeldhouwster. "Ik exposeerde ook regelmatig en werkte vooral in opdracht. Mijn beelden staan ook in Italië en Duitsland." Nu komt ze wekelijks naar Baak om te beeldhouwen. "Zij is professioneel bezig," vindt Anna.

Tijdens de kunst4daagse zijn de beelden van de cursisten te zien in Anna's tuin, maar ook het naastgelegen kerkperceel is ingericht. "Deze plek bij de St. Martinuskerk vind ik nog steeds een gouden plek," besluit Anna van der Vliet beslist.


www.beeldhouwatelierbaak.nl

kunst4daagsebronckhorst.nl