Dodenherdenking in Steenderen

STEENDEREN - Het 4 mei comité, onderdeel van de Stichting Oranje comité Steenderen en Stichting Oranjefeesten Toldijk, organiseert de dodenherdenking in Steenderen. Het thema is dit jaar 'In vrijheid kiezen'. Een aantal kinderen van de basisscholen, en muziekvereniging Nieuw Leven verlenen ook hun medewerking.

Het programma:
Op 4 mei om 19.30 uur verzamelen bij het monument bij het Avikokantoor, het voormalige gemeentehuis. Dit monument is ter nagedachtenis van de gefusilleerde verzetsmensen de heren Besselink en Agterkamp en de heer Beijer die gesneuveld is in Nederlands Indië.
Eerst is er een korte inleiding door het 4 mei comité. Dit jaar wordt de toespraak gehouden door Peter van Drunen van het 4 mei comité. Hij zal ingaan het jaarthema 'In vrijheid kiezen'.
Hierna lezen kinderen gedichten voor en volgt het Taptoesignaal. Na de twee minuten stilte is de kranslegging.

Het jaarthema is 'In vrijheid kiezen'

Daarna gaat men in stille tocht langs het gedenkteken '40-'45 bij de Willibrord kerk en vervolgens naar de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofweg.

Bij de graven van de in de tweede Wereldoorlog omgekomen vliegeniers, zullen kinderen opnieuw een bijdrage leveren en worden er kaarsen bij de graven van de omgekomen vliegeniers ontstoken.


4 mei-herdenking in
Hengelo Gld.

HENGELO - De 4 mei-herdenking in Hengelo begint om 19.00 uur met een Interkerkelijke Gedachtenisdienst in de Remigiuskerk. Vanaf 19.40 uur is de samenkomst in de Synagogestraat, alwaar kransen zullen worden gelegd bij het monument dat aldaar is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse gemeenschap uit Hengelo. Vandaar gaan de aanwezigen in een stille tocht via de Regelinkstraat naar het plaatselijk monument in de Kerkstraat/Geurtzenplantsoen.

Tussen 19.45 en 19.55 uur luiden de klokken, waarna de kranslegging plaatsvindt bij het plaatselijk monument. De namen van de oud-inwoners van Hengelo en Keijenborg, die aan het oorlogsgeweld ten offer zijn gevallen, zullen worden voorgelezen. Van 20.00 tot 20.02 uur is de algemene stilte, waarna een hoornblazer 'Het Taptoe-signaal' ten gehore zal brengen, gevolgd door het zingen van het 'Wilhelmus' door een zangkoor. Na deze plechtigheid kunnen desgewenst bloemen bij het monument worden gelegd.

De inwoners worden verzocht vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (21.03 uur) de vlaggen halfstok te hangen.