Het 10-jarig jubileum van het Steenderense paasontbijt werd bezocht door burgemeester Besselink en meer dan 100 andere gasten. Foto: PR
Het 10-jarig jubileum van het Steenderense paasontbijt werd bezocht door burgemeester Besselink en meer dan 100 andere gasten. Foto: PR

'Steenderens Paasontbijt belangrijk voor de leefbaarheid'

STEENDEREN - "Het zijn dit soort initiatieven, die bijdragen aan de leefbaarheid van de gemeente Bronckhorst", zo sprak burgemeester Marianne Besselink tijdens het Steenderense paasontbijt. Zij was een van de meer dan honderd gasten, die op zondagmorgen 21 april -Eerste Paasdag- in alle vroegte naar de grote zaal van Het Anker waren gekomen. Het was dit jaar de tiende editie van dit paasontbijt.

Het ochtendprogramma begon al om half negen met zang en gitaarmuziek door Lisanne Knol en Herman Haan. Intussen konden alle gasten plaats nemen aan de feestelijk gedekte tafels. Tijdens het jubileumfeest werd vanzelfsprekend teruggekeken op de afgelopen tien jaar. "Het is vandaag niet zomaar een ontbijt; het is het tiende paasontbijt", zo vertelde Riek Linde, voorzitter van het dagelijkse bestuur van de protestantse kerk in Steenderen. "Daar willen we vandaag toch duidelijk aandacht aan geven.

Tien jaar geleden waren er enkele mensen die het idee hadden om een gezamenlijk ontbijt te organiseren voor iedereen in Steenderen die wilde aanschuiven. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat er allerlei mensen deelnamen." Het paasontbijt wordt bezocht door mensen van verschillende leeftijden, kerken en achtergronden uit Steenderen en omgeving. "Je krijgt het gevoel van samen zijn, samen iets doen. Samen een gesprek met iemand die naast je zit."

Ter gelegenheid van het jubileum werden de initiatiefnemers van het paasontbijt naar voren geroepen. "Omdat ze even in het zonnetje gezet moeten worden. Maar hiermee willen we ook de dank overbrengen aan de vele vrijwilligers die hier elk jaar veel werk verzetten om ons een feestelijk ontbijt voor te zetten."

Het paasontbijt voorziet in een grote behoefte bij veel mensen, zo hebben ook de organisatoren van het ontbijt ervaren. Zo ontvingen ze onlangs een mailtje waarin iemand vertelde dat haar moeder er al weken naar uitkijkt. Tegelijkertijd was er dit jaar ook een groep jongeren die de hele nacht hadden meegedaan aan de landelijke paas-challenge en die deze activiteit gezamenlijk wilden afsluiten bij het paasontbijt.
Die ontmoeting tussen mensen uit verschillende generaties en achtergronden draagt op deze wijze inderdaad al tien jaar bij aan de leefbaarheid in de regio. Ook burgemeester Besselink was daarom graag bereid om in te gaan op de uitnodiging om in de vroege uren van Eerste Paasdag naar Het Anker in Steenderen te komen. Ze eindigde haar toespraak met de woorden: "Ik hoop hier over tien jaar weer te zijn, bij het 20-jarig jubileum van het Steenderense paasontbijt."