De gevonden muntstukken, euro passen en de museumjaarkaart van Jan Borgman met de kaart van de vinder. Foto: PR.
De gevonden muntstukken, euro passen en de museumjaarkaart van Jan Borgman met de kaart van de vinder. Foto: PR.

Verloren portemonnee Beulakerwiede na dertig jaar weer 'boven water'

VIERAKKER/GIETHOORN – Ruim dertig jaar geleden tijdens het punteren met enkele tientallen leeftijdsgenoten uit de Achterhoek van jongerenvereniging Jong Gelre, samen met een groep van veertig buitenlandse studenten die op dat moment in Nederland stage liepen bij agrarische bedrijven in ons land, verloor hij op de Beulakerwiede in Giethoorn zijn portemonnee. Een zoektocht destijds leverde niets op.

Door Jan Hendriksen

Hoe groot was de verrassing toen Jan Borgman (55) uit Vierakker vorige week de portemonnee met daarin tien gulden aan muntstukken, twee Euro passen en een museumjaarkaart weer in zijn bezit kreeg. Gevonden door eigenaar Ron Kuenenger van Bistro d'Olde Smidse uit Goor die de portemonnee tijdens een personeelsuitje op de Beulakerwiede terugvondt. "Tijdens het punteren dreef er plotseling een portemonnee voorbij die denk ik plotseling naar boven was 'gepunterd'. Op de museumkaart was nog duidelijk de naam van E.J.R. Borgman te lezen en ook de pasfoto van Borgman op de kaart was nog helder. Na een zoektocht op internet kwamen we bij Jan Borgman in Vierakker terecht. De guldens kun je met je gezin bij ons inleveren voor een biertje of een kop koffie", zo schreef Ron Kuenenger aan Borgman na de bijzonder vondst.

En dat gaat Borgman zeker doen met zijn vrouw. "Als we eens richting Twente komen zullen we zeker aankomen en jullie persoonlijk bedanken. Een drankje nuttigen en misschien ook wel een hapje doen en betalen we met een mix van eurootjes en historische guldens", zo schreef Borgman aan Keuneger in een e-mailbericht terug. "In de loop der jaren ben ik over het geldelijk verlies heen gekomen. Al heb ik er een jaar of acht geleden, toen ik met vrouw en kinderen een dagje naar Giethoorn ben geweest, nog wel gezeurd over het verlies en heb maar bezuinigd door geen ijsje te nemen. Het ergst was misschien nog wel het verlies van de museumjaarkaart. Daardoor ligt mijn culturele ontwikkeling nu al meer dan dertig jaar stil", zo vertelt Borgman met een grote glimlach. Humor is de Vierakkerse rundveehouder namelijk niet vreemd.