De (bijna) IVN natuurgidsen Annemiek van der Velden, Karin van Heijst, Tilda Groenhof, Evelien Kamminga en Marleen Kaats lopen op de plek waar het blotevoetenpad komt. Foto: Alice Rouwhorst
De (bijna) IVN natuurgidsen Annemiek van der Velden, Karin van Heijst, Tilda Groenhof, Evelien Kamminga en Marleen Kaats lopen op de plek waar het blotevoetenpad komt. Foto: Alice Rouwhorst

Natuur beleven met alle zintuigen

BAAK – In de wandelgemeente van het jaar, Bronckhorst, kan men naar hartenlust over zeer diverse paden struinen. Maar een kinderwandelpad ontbrak aan dit arsenaal. Daar komt verandering in.

Door Alice Rouwhorst

De bij de IVN (Instituut voor Natuureducatie) in opleiding zijnde natuurgidsen Annemiek van der Velden, Karin van Heijst, Tilda Groenhof, Evelien Kamminga en Marleen Kaats bedachten voor hun afstudeeropdracht een kindernatuurwandelpad. De voorbereidingen hiervoor startten ze in juni 2018. In hun zoektocht naar een locatie voor het belevingspad kwamen ze uit bij het Hertenbosch in Baak. Eigenaar Frans Helmich kon het pad inpassen in zijn in wording zijnde speel- en trimparcours. De gemeente Bronckhorst was enthousiast over de plannen van de vrouwen en stelde subsidie beschikbaar voor de totstandkoming. Ook Baaks Belang en Huize Baak/Ellel Ministries deed een duit in het zakje.

Het pad is bedoeld voor kinderen van zes tot tien jaar, is zo'n twee kilometer lang en loopt langs een deel van de rode route. Het vertrek- en finishpunt is bij Het Wapen van Baak. Daar kan, tegen een kleine borgsom, een rugzakje gehaald worden waarin allerlei attributen zitten die onderweg gebruikt worden voor de natuurbeleving, zoals een spiegel, een insectenpotje en een landschapsdoorkijker. Over de gehele lengte van het wandelpad zijn elf stops waar iets te zien, te voelen, te horen of te ruiken is. Proeven kan aan het eind bij het Wapen van Baak door inlevering van de bon die ook in het rugzakje zit. Een beleving voor alle zintuigen.

Wandelen op blote voeten
Zaterdag 6 april werd er met vereende krachten gewerkt om het kinderwandelpad gestalte te geven. Uiteraard waren de natuurvrouwen zelf aanwezig, maar zij werden ondersteund door vele Baakse vrijwilligers die voor machinekracht hadden gezorgd, maar ook zelf de handen uit de mouwen staken. De taken waren goed verdeeld en na het drinken van een kop koffie was er al gauw één en al bedrijvigheid op diverse plekken in het bos. Karin en Evelien zorgden voor het plaatsen van de routepaaltjes waar het embleem van de route op komt, Annemiek en Marleen haalden brandnetels weg langs een pad met houtsnippers en zaaiden daar zaad in van een bloemenmengsel dat past bij het bos en de voorkomende vegetatie. Tilda hield zich bezig met het aanleggen van het blotevoetenpad, waar op verschillende stroken schors, schelpen, zand en grind kwam te liggen. Aan het eind van het pad komt een knuppelpad dat leidt naar een pomp, waar de blote, inmiddels vieze voeten gewassen kunnen worden. Even verderop in het bos werd door een drietal vrijwilligers een duikelrek geplaatst.

Na een ochtend hard werken nadert het kinderwandelpad in een afrondende fase. Voor de IVN natuurgidsen is de klus hiermee nog niet geklaard. Het embleem moet verder worden ontwikkeld, de rugzakjes met spulletjes moeten afgemaakt worden én zij moeten nog afstuderen. Ze hebben nog even de tijd, maar op vrijdag 7 juni moet het klaar zijn, want dan wordt het pad officieel door burgemeester Besselink geopend.

: Jong en oud helpt mee met de realisering van het kinderwandelpad. Foto: Alice Rouwhorst