Paulien Zweers voelt zich thuis tussen de kleding. Foto: Luuk Stam
Paulien Zweers voelt zich thuis tussen de kleding. Foto: Luuk Stam

'Ik ben dag en nacht met kleding bezig'

Paulien Zweers (24) opent kledingzaak LEF-store in Hengelo

Door Luuk Stam

HENGELO – Haar vriendinnen moeten er kunnen slagen, maar ook haar 61-jarige moeder. Dat is het streven van de 24-jarige Hengelose Paulien Zweers. Op woensdag 3 april opende zij in de Spalstraat in het centrum van haar woonplaats de deuren van de LEF-store.

LEF staat voor Lifestyle en Fashion. De winkel biedt kleding voor heren en dames, woonaccessoires en kleine cadeauartikelen. "Ik wil graag dat het voelt alsof je hier een klein snoepwinkeltje binnenstapt, maar dan met kleding en snuisterijen", aldus Zweers.

De kersverse onderneemster groeide op in Halle en was al een tijd op zoek naar een eigen winkelruimte in de regio. Begin dit jaar kreeg ze een tip in Hengelo, het dorp waar ze sinds een half jaar samenwoont met haar vriend. "We zijn gaan kijken en binnen vijf seconden wist ik het al; dit wordt mijn pandje. Hoe leuk is het om in je eigen dorp een winkeltje te hebben?"

Van de boekhandel die hier tot voor kort gevestigd was, is na een flinke make-over vrijwel niets meer te herkennen. Zweers heeft het geheel in een huiselijke en stoere stijl ingericht. "Vriendinnen, familie en schoonfamilie hebben heel veel geholpen", vertelt ze. "Zonder hen had ik het echt niet gered."

Nu die klus geklaard is, kan ze zich richten op datgene wat ze het allerliefste doet. "Ik ben dag en nacht met kleding bezig", klinkt het. "Voor het stappen komen vriendinnen naar mij toe om te vragen of ze het zo en zo kunnen stylen. Mijn broers en mijn zus doen dat ook. En als mijn ouders een feestje hebben, moet ik ook altijd even keuren."

Dat doet ze met zeer professionele ogen, want naast de acht jaar werkervaring in de kledingbranche die Zweers inmiddels kan overleggen, volgde ze een modeopleiding in Enschede en een opleiding in personal styling in Amsterdam. Daarin kwamen ook zaken als kleuranalyse en figuuranalyse aan bod.

Het maakt dat de Hengelose nu een schat aan kennis aan boord heeft om haar klanten van advies te kunnen voorzien. "Door de kleuranalyse weet ik precies wat mensen staat", geeft ze aan. "Daardoor ben ik zelf ook veel meer kleur en prints gaan dragen. Vroeger droeg ik bijna alleen maar zwart, heel saai."

Een zaak voor haarzelf beginnen, was iets dat ze altijd al wilde. Haar ouders runnen een installatiebedrijf in Halle en dus is ondernemerschap Zweers niet vreemd. Ze begon dan ook met een grondig marktonderzoek. "Ik heb gekeken naar de andere winkels die hier zitten en ik richt me op merken die hier in de regio bijna nergens te krijgen zijn", geeft ze aan.

Dat zijn voor de dames de kledingmerken RutandCircle, 24 Colours, EDC, Petrol, Lofty Manner, NA-KD, Colourful Rebel, Juna Lane en Desires. De heren kunnen kiezen uit kleding van de merken Petrol, Casual Friday, Blend, EDC en Colourful Rebel.

Haar eigen zaak maakt de 24-jarige trots. "Het moet nog wel bezinken, want nu is het allemaal nog vrij hectisch", vertelt ze. "Straks zal dat besef komen van; goh, dit is echt mijn winkel. En ik hoef nooit meer naar m'n werk toe, want dit is gewoon mijn hobby. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt."