Hermans en Musset in het Lommelse zand. Foto Freddie Driezes
Hermans en Musset in het Lommelse zand. Foto Freddie Driezes

Daniël Willemsen loopt zege GP Lommel net mis

REGIO - De opening van de strijd om het wereldkampioenschap zijspancross in het Belgische Lommel leverde direct een flink slagveld op. Winnaars werden Vanluchene, Willemsen en Bax die het podium in die volgorde bezetten. De Nederlanders Veldman, Hermans en Van Werven hadden te kampen met pech en valpartijen maar wisten toch punten te pakken.

Door Willy Hermans

Tijdens de kwalificaties op zaterdag met 45 teams waren Bax en Hermans de snelsten. Op zondag ging het om de punten. Onder een stralend zonnetje en voor veel publiek gingen Sanders-Kunnas als snelste weg in de zandbak van Lommel. Bij de start kwamen Hermans-Musset ten val en ook Van Werven-Beunk, Veldman-Janssens en Bax-Stupelis moesten aan een inhaalrace beginnen.
Voorin wisten Willemsen-Rostingt de koppositie over te nemen, met de opgerukte Veldman-Janssens in de achtervolging. In de slotfase kreeg Willemsen te maken met een kapotte achterband, waardoor Veldman-Janssens er alsnog langs konden glippen en de winst van de eerste manche pakten, een knappe prestatie bij een start van de tweede startrij. Willemsen-Rostingt finishten nog wel als tweede, voor Vanluchene-van den Bogaart en Sanders-Kunnas. Bax-Stupelis en Hermans-Musset hadden zich goed naar voren gewerkt met resp. een zesde en zevende plaats. Ook Van Werven-Beunk en Keuben-Rietman reden zich in de punten door als elfde en veertiende over de streep te gaan.

Bij de tweede manche was de baan minder afgevlakt en was het zandcircuit nog zwaarder. Dit keer pakten Dierckens-Bax de kopstart, al snel weer afgelost door Willemsen-Rostingt. Hermans-Musset kenden wederom een matige start en gingen als negende de eerste bocht door. Veldman-Janssens crashten in de eerste ronde en moesten de strijd staken.
Na vijf ronden pakten Bax-Stupelis de leiding en reden onbedreigd naar de winst van deze manche. Willemsen-Rostingt leken lange tijd de tweede plaats te pakken om daarmee de winst van deze Grand Prix te veroveren. Vanluchene-van den Bogaart dachten daar anders over, want ook voor hen was een tweede plaats voldoende voor de dagzege. Toen Willemsen-Rostingt problemen met hun motor kregen werden zij gepasseerd door de wereldkampioenen. Beide teams hadden daardoor 42 punten maar Vanluchene-van den Bogaart werden als winnaar uitgeroepen door de hogere klassering in de tweede manche.
Hermans-Musset reden, ondanks een blessure van Nicolas Musset, naar een goede zesde positie en wisten daarmee de schade redelijk te beperken met een vijfde plaats in de dagklassering. Keuben-Rietman eindigden als twaalfde, terwijl Van Werven-Beunk uitvielen. Wisselink-Sloot haalden het einde niet.
A.s. zondag volgt de tweede Grand Prix op de harde baan van Talavera de Reina in Spanje.

Klassering GP Lommel en stand WK:
1. Vanluchene-van den Bogaart 42 pnt
2. Willemsen-Rostingt 42 pnt
3. Bax-Stupelis 40 pnt
4. Varik-Daiders 30 pnt
5. Hermans-Musset 29 pnt
6. Dierckens-Bax 27 pnt
7. Giraud-Haller 26 pnt
8. Veldman-Janssens 25 pnt
14. Keuben-Rietman 16 pnt
18. Van Werven-Beunk 10 pnt


Jong De Graafschap speelt in Zelhem

ZELHEM - De wedstrijd van Jong De Graafschap tegen Jong Go Ahead Eagles begint op dinsdag 16 april al om 16.00 uur. Het duel wordt gespeeld op het terrein van voetbalvereniging Zelhem.

Dat vroege aanvangstijdstip is gekozen in verband met de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Juventus in Turijn die avond, opdat zo iedereen op tijd voor de tv kan zitten om die wedstrijd te kijken.
De laatste thuiswedstrijd van de competitie van Jong De Graafschap is tegen Jong SC Heerenveen. Deze wordt ook gespeeld bij vv Zelhem, op maandag 6 mei vanaf 18.30 uur.
De entree tot de thuiswedstrijden van Jong De Graafschap op het terrein van VV Zelhem is gratis.