Door wel of niet donateur te worden van de Stichting de Vrienden van de Parel van Baak bepalen de bewoners van Baak wel of geen doorgang van het dorpshuis Het Martinushuus in het profane deel van de kerk. Foto: Alice Rouwhorst
Door wel of niet donateur te worden van de Stichting de Vrienden van de Parel van Baak bepalen de bewoners van Baak wel of geen doorgang van het dorpshuis Het Martinushuus in het profane deel van de kerk. Foto: Alice Rouwhorst

Kan de kogel door de kerk?

BAAK – Na vele jaren van plannenmakerij in opdracht van Baaks Belang en de nodige aanpassingen in de tekeningen is de Stichting de Vrienden van de Parel van Baak nu zo ver dat ze (hopelijk) een grote stap kan maken in de realisering van het dorpshuis Het Martinushuus.

Door Alice Rouwhorst

Harry Franck, voorzitter van de stichting, Ilonka de Beij, secretaris en Henk Samberg, bestuurslid communicatie en grote animator bij evenementen, vertellen over de stand van zaken. Wat ging er aan vooraf, waar staat de Stichting nu en waar hopen ze binnenkort te staan.

Van tekentafel naar realisering
"We hebben al een hele lange, bureaucratische en soms moeizame weg afgelegd om te komen tot waar we nu staan. De aanvankelijke plannen zijn door de recessie stil komen te liggen en inmiddels achterhaald. In 2016 heeft de Baakse bevolking in een enquête laten weten dat ze behoefte heeft aan een dorpshuis, en wel in de kerk en welke activiteiten ze daar in wil. Het is altijd de grondgedachte geweest om in het profane deel ondergeschikte en maatschappelijke activiteiten te houden. Een werkgroep met daarin alle verenigingen van Baak vertegenwoordigd is aan de slag gegaan met een prachtig plan als resultaat, maar daar hing een té fors prijskaartje aan. Deze plannen werden door de bevolking niet goedgekeurd. Vorig jaar zomer is een nieuw, afgeslankt plan gepresenteerd en daar konden we mee verder. Hierin zijn naast de basisvoorzieningen zoals toiletten en verwarming een huiskamer gecreëerd, een Boekspot kan er komen, een prikpost of een fysiotherapeut. Het is zo opgezet dat deze inrichting ook zo weer uit de ruimte gehaald kan worden. Heel flexibel dus. Dat was ook een vereiste, omdat het een rijksmonument is. De subsidie aanvraag is bij de gemeente ingediend. De gelden hiervoor zijn dus voor de aanpassingen in het profane deel van de kerk. Deze proberen we zo laag mogelijk te houden door ook veel in eigen beheer te doen met onze 70 vrijwilligers."

Donateursactie
"Voor de exploitatie van het Martinushuus, zoals het dorpshuis is gaan heten, hebben we de steun van de bewoners nodig. Hun draagvlak moet zich nu vertalen in een financiële ondersteuning. Daarvoor starten we binnenkort een donateursactie. Onze begroting is gebaseerd op een minimale bijdrage van 25 euro per huishouden per jaar. Maandelijks dus een kleine bijdrage van iets meer dan 2 euro. Méér is van harte welkom, minder kan natuurlijk ook. Of men kan zich aanmelden bij de 'Club van 100'. De donatie bedraagt dan 100 euro. De donateur beslist mee wat er voor dat bedrag gedaan wordt. We gaan voor ondersteuning naar draagkracht. Ook als een huishouden al donateur is, willen we graag dat ze zich opnieuw aanmelden. Voor alle duidelijkheid; het Martinushuus staat als gebruiker van het profane deel los van de parochie. Het onderhoud van het gebouw, dat is de taak van de parochie. Daar gaat het geld dus niet naar toe. Het donateursgeld wordt gebruikt voor de exploitatie en de uitvoering van het activiteitenplan voor de dorpsbewoners. Zij kunnen nu in geldelijke vorm laten zien dat ze nog steeds achter de plannen staan! Daarnaast hopen we met het houden van evenementen de kosten te kunnen dekken. Daar hebben we veel vertrouwen in. We krijgen steeds meer verzoeken, maar deze kunnen jammer genoeg niet worden gehonoreerd omdat er geen toilet, verlichting, verwarming en mogelijkheid voor het zetten van koffie en dergelijke aanwezig is. Met het realiseren van de plannen en met name van de basale voorzieningen kan het wél en staat er geen toiletwagen meer buiten en een ronkende aggregaat. De evenementen zullen altijd in goede samenwerking met de Baakse Horecaondernemers gehouden worden. Het Martinushuus wordt geen horecagelegenheid."

Kans die gepakt moet worden
Het Martinushuus is een grote kans voor Baak! Een dorpshuis voor en door de bewoners, in het hart van het dorp. De bewoners, van jong tot oud, hebben weer een plek om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten, zeker na het verdwijnen van de school en het gebouw en de voetbalvereniging Baakse Boys met bijbehorende kleedruimtes en kantine. Het is een leefbaarheidsimpuls voor het dorp, het zorgt voor beweging en het dorp blijft vitaal, het is het behoud van een cultureel erfgoed dat voor andere, niet kerkse doeleinden te gebruiken is en iets waar Baak trots op mag zijn. Bovendien komt er met het binnenhalen van subsidie belastinggeld terug naar het dorp.

En wat als het er niet komt… ? Wat gebeurt er dan met het gebouw? "Dan kan het verkocht worden aan een ieder die er iets mee gaat doen, waar het dorp misschien niet blij van wordt. We hebben het nu als bevolking zelf in de hand. Dus de grote vraag is: Kán de kogel door de kerk? Het antwoord ligt bij de bewoners. Hun steun is cruciaal in het doorgaan van de plannen. Dus als we voldoende financiële ondersteuning van ze krijgen, gáát de kogel door kerk!"


Achterhoek Planetarium

TOLDIJK - Vrijdagavonden 12 april, 10 en 31 mei van 20.00 tot 21.30 uur is het Achterhoek Planetarium open voor publiek.

Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op zeer ingenieuze wijze meerdere planetaria. Heel bijzonder is de ruimtereis die men kan maken in Ruimteschip Aarde. Een aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Voor een onvergetelijke ruimtereis én de Ster van Bethlehem. Aanmelden via de website noodzakelijk wegens beperkte ruimte.

Aanmelden via de website noodzakelijk wegens beperkte ruimte.


achterhoeksplanetarium.nl

5 VWO van het Beekland College in de aardbol van het Achterhoeks Planetarium. Foto: PR