Paasvuur in Bekveld beleeft tiende editie. Foto: Leo van Dam
Paasvuur in Bekveld beleeft tiende editie. Foto: Leo van Dam

Tiende editie Bekvelds Paasvuur

BEKVELD - Eerste Paasdag, 's avonds om een uur of zeven is iedereen welkom op de langzamerhand wel bekende plek, hoek Steenderenseweg/Veermansweg. Dit jaar het heugelijke feit dat Bekveld voor de tiende keer de toortsen in de berg snoeihout zal steken en om die reden het Paasvuur opgeluisterd zal worden door maar liefst twee bands, The Flying Feathers en TijgerBROOD, die zodra het Paasvuur luwt en de avondkoelte toeslaat in de tent een hartverwarmend feestje zullen ontketenen.

Het begin is voor de kinderen van de lagere school en voor hen die ook mee willen doen met een vossenjacht. Zodra de duisternis ingevallen is zal het Paasvuur ontstoken worden. Het Bekvelds Paasvuur is uitgegroeid tot een begrip in de regio, met dank aan de gastverleners en vrijwilligers van de Buurtvereniging Bekveld die hun erf uitlenen of hun vrije- of werktijd opofferen. Een groots moment van saamhorigheid als het vuur zo groot aangewakkerd is dat de vele toeschouwers zich aan de feeƫrieke gloed warmen en even stil in verwondering of ontroering vervallen.

Van afstand zal het Bekvelds Paasvuur weer een betoverend aanzien geven, maar nog beter is het dit mooie moment van nabij mee te maken. Dat kan want het is voor iedereen vrij toegankelijk.


Gele weilanden

BRONCKHORST - Heel veel weilanden in de gemeente Bronckhorst zijn weer 'geel' gekleurd. Van de kleur geel zou je blij moeten worden, maar hier word je somber van! Al deze weilanden zijn bespoten met landbouwvergif! Gras gaat dood, maar het bodemleven ook! Rupsen, insecten hebben hier geen schijn van kans, alles is zo dood als een pier! Weidevogels hebben hier ook niets te zoeken, niets eetbaars te vinden.

Nu is het wel heel tegenstrijdig dat in deze zelfde gemeente Bronckhorst gratis wilde bloemenzaden verstrekt worden, om de natuur een handje te helpen. Wat heeft het voor zin om bermen en akkerlanden in te zaaien met vlinder- en bijenminnende bloemen, als pal ernaast alles dood gespoten wordt. Treurig! Dit moet stoppen!

Ik weet wel dat de landbouwers dit doen omdat het zo makkelijker onder te ploegen is, het dient als bemesting. Deze methode is minder tijdrovend dan het eerst frezen en dan ploegen. Maar dit moet echt stoppen, het gaat al zo slecht met vlinders, bijen enzovoort. Dat weet toch iedereen!

Wij willen toch ook dat onze kinderen nog in het echt vlinders kunnen zien, en dat ze deze niet alleen maar kennen van plaatjes. Laten wij dan doen wat we kunnen en dat er volgend jaar geen enkel weiland meer 'geel' gekleurd is maar groen, om blij van te worden!


Gerda Wisselink,
Varssel, Hengelo Gld., gemeente Bronckhorst