Harry Sesink plantte een vierde peppel langs de weg van Steenderen en Baak. Foto: PR
Harry Sesink plantte een vierde peppel langs de weg van Steenderen en Baak. Foto: PR

Weer vier peppels bij Steenderen

STEENDEREN - Tussen Steenderen en Baak, bij de aansluiting van de dr. A. Ariënsstraat, staan sinds kort weer vier peppels (populieren): drie machtig grote en één nog kleine.

Vanaf 1929 stonden er op die hoek vier peppels. Daarvan is er eind 2013 een omgewaaid, 'en toen waren er nog drie'. De resterende drie peppels - machtig grote en indrukwekkende bomen - waren er intussen niet al te best meer aan toe. Daarom heeft de gemeente Bronckhorst in het voorjaar van 2018 die drie populieren zeer fors gesnoeid (de zogenaamde 'veteranensnoei'), en alle onderbegroeiing rondom de stammen verwijderd. Daardoor kregen de stamvoeten weer licht en lucht, wat hopelijk helpt om de groei van de daar aanwezige zwammen te beperken.

Onlangs heeft Het Steenders Landschap (HSL) weer een vierde populier erbij geplant. HSL-bestuurder Harry Sesink heeft in 2013 namelijk enkele takken van de toen omgewaaide populier gered en in zijn eigen tuin opgekweekt tot inmiddels mooie jonge bomen. Daardoor zijn exact dezelfde soort peppels (klonen) beschikbaar. Een daarvan heeft Sesink nu onlangs 'verhuisd' naar de plek met de drie peppels, 'en nu staan er weer vier'.


Moeder de vrouw in Woord en Beeld

HENGELO - De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de gezamenlijke kerken in Hengelo Gld. organiseert op donderdag 28 maart een thema-avond naar aanleiding van de Boekenweek 2019 Moeder de Vrouw. Boris Ariaens, kunsthistoricus en Aleida Blanken, predikant, verzorgen deze avond. De avond wordt gehouden in het Willibrordhuus naast de H. Willibrordkerk, Spalstraat 38 en begint om 20.00 uur.

Vrouw en moeder. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind.
Boris Ariaens, kunsthistoricus en werkzaam bij Museum More in Gorssel, zal deelnemers meenemen door vele eeuwen verbeelding van vrouwen en moeders in de kerkelijke en seculiere kunst. Daarbij zal ds. Aleida Blanken van Protestantse gemeente Hengelo Gld. gedichten uit de (Nederlandse) poëzie voordragen.
Het sonnet 'De moeder de vrouw' uit 1934 is wellicht het bekendste gedicht van Martinus Nijhoff. Het begint als: 'Ik ging naar Bommel om de brug te zien….' en was aanleiding voor het Boekenweek Thema 2019. Dit sonnet en vele andere poëzie én beeldende kunstuitingen kennen religieuze dimensies bij het thema 'De moeder de vrouw'. Boekhandel Bruna uit Vorden is aanwezig met boeken bij het thema, ook kunstboeken en natuurlijk het Boekenweekgeschenk.

De toegang is gratis. Wel wordt er een vrijwillige gift gevraagd voor de bestrijding van de onkosten.
Meer informatie bij mevr. Ds. Aleida Blanken, dominee@pknhengelogld.nl of 0575-461224 en mevr. Frida Meints, f.meints@gmail.com, 0575-464695.


Swingen in Theater Onder de Molen

LINDE - The Swinging Dutchman treedt zondag 24 maart op in Theater Onder de Molen, Lindeseweg 29 in Vorden (Buurtschap Linde). Aanvang 15.00 uur.

The Swinging Dutchman treedt op in de duo bezetting met Robbert van Ark en Nico Penners. Twee zeer ervaren muzikanten die al jaren de liefde delen voor de swing- en jazzklassiekers uit het begin en midden van de vorige eeuw. Met gitaar, zang, foodrums, klarinet en sax geven ze hier een eigen twist aan. The Swinging Dutchman spelen ook zwoele bossa's. Van fluisterzacht en intiem tot swingend en luid. Alle bekende songs zijn opgenomen in het repertoire van The Swinging Dutchman.

Entree 10 euro.


Vierstemmige werken en meer

BAAK – Het Chr. Mannenkoor Zelhem treedt op in de St. Martinuskerk op zaterdag 23 maart. Het koor brengt een gevarieerd aanbod aan muziekstijlen in diverse talen, waarbij de nadruk ligt op het uitvoeren van vierstemmige werken. Moderne muziek, (licht) klassieke werken, negrospirituals, volksliederen, byzantijnse en religieuze werken maken deel uit van hun repertoire. Het koor, bestaande uit zijn zestig leden waaronder mannen uit Baak en Toldijk, staat onder leiding van Susanna Veerman. Zij is een veelzijdig en hoog gekwalificeerd musicus, actief als organiste, dirigente, docente en als sopraan.

Aan de piano zit Yvonne Beeftink. Zij is werkzaam als muziektherapeut en is daarnaast als pianiste, repetitor en/of tweede dirigente verbonden aan diverse koren in de regio, waaronder het Chr. Mannenkoor Zelhem. Ze vormt samen met zangeres Anja den Bakker tevens het duo 'Buitengewoon'. Den Bakker treedt deze avond ook op in de kathedraal van de Achterhoek.

De kaarten kosten 8 euro in de voorverkoop en op de avond zelf 10 euro. Ze zijn in Baak verkrijgbaar bij zaal Herfkens en het Wapen van Baak. Ook per e-mail zijn kaarten te bestellen svriendenvandeparel@gmail.com. De organisatie is in handen van de Stichting Vrienden van de Parel van Baak in samenwerking met de Baakse horeca.