Een onderonsje van Michel Coenen met zijn publiek. Foto: Jan Oostland
Een onderonsje van Michel Coenen met zijn publiek. Foto: Jan Oostland

Vrolijke wijsjes, vrolijke meisjes

STEENDEREN/TOLDIJK – De heren stonden even langs de zijlijn tijdens de laatst gehouden Zonnemiddag van de Zonnebloem-afdeling Steenderen. Maar ook zij hebben genoten van het optreden van Michel Coenen. Hij bracht een programma met liedjes waarin steeds een andere meisjesnaam voorkwam. Ruim 90 gasten lieten zich trakteren op een gezellige middag. Niet alleen door Coenen maar ook door een legertje aan vrijwilligers dat voor de inwendige mens zorgde. Onder andere met een gebakje bij de koffie met het Zonnebloem-logo en het getal 70 erop. De landelijke Zonnebloem bestaat dit jaar immers 70 jaar.

Als jochie wist Michel Coenen het al: dat wil ik, liedjes zingen om mensen te vermaken. En dat is hem gelukt! De kokette Katinka van De Spelbrekers kwam voorbij. Niet direct een vaak gehoorde naam, maar er waren wel Annie's genoeg onder de dames om het 'tassie effe vast te houden'.
Bij gebrek aan een Sandra in de zaal werd een Nellie het middelpunt. In plaats van rozen bracht Coenen haar een bakje met hyacinten. Dat kwam overigens van de tafel met prijsjes voor de loterij. Toen Coenen een ander voor de medewerking een pak koekjes beloofde, ging de deur naar de prijsjestafel wel op slot ...
Hij sloot zijn optreden af met zijn lievelingslied: Manuela van Jacques Herb. En ook deze tranentrekker werd volop meegezongen en meegedanst op de stoel.
De middag werd afgesloten met een diner. Dat dat alle eer werd aangedaan hoeft nauwelijks vermeld te worden.


Verhalen die niet vergeten mogen worden

BRONCKHORST - "Zij denken nog vaak aan hun oudste broer Jan. Vooral in de eerste dagen van mei wanneer in de media talloze verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden verteld. En in de laatste maanden van ieder jaar herinneren Arnold (88) en zijn zus Marie (90) zich steeds weer de verschrikkelijke executie van hun broer Jan op 21 november 1944, in het laatste jaar van de oorlog." Zomaar een verhaal, iedereen heeft er een. Verhalen die onderdeel zijn van onze omgeving, verhalen die niet vergeten mogen worden.Om deze verhalen op papier te zetten biedt de gemeente Bronckhorst de cursus 'Oral History' aan.

Oral History, ofwel gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen die hieruit voortkomen vertellen de menselijke kant van onze geschiedenis. Persoonlijke verhalen uit het verleden creëren draagvlak, begrip en betrokkenheid in het heden.
Marshallhulp, de verzorgingsstaat van Drees, bevolkingsgroei, woningnood en een op volle toeren draaiende economie. Dat zijn de verhalen over wederopbouw die iedereen wel kent. Maar de verhalen die misschien niet zo'n impact hadden op het grote geheel, maar minstens zo belangrijk zijn om vast te houden én te leggen, daar is de cursus 'Oral History' voor. In deze cursus wordt met name ingezet op 'onze' verhalen van direct na de oorlog, de jaren van wederopbouw. De cursus brengt de geschiedenis van onze gemeente, uw organisatie en onze gemeenschap tot leven.
De cursus duurt in totaal 2,5 dag. De cursus leert men een interview af te nemen en dit te verwerken tot een verhaal. Interviews worden opgenomen op een eenvoudig te bedienen recorder, overgezet naar een pc waar vervolgens een transcript van wordt geschreven. Ervaren schrijverschap is niet nodig, maar wel affiniteit met het (leren) schrijven en enige schrijf- en computervaardigheid. Docente Lian van der Zon leert de cursisten met behulp van concrete voorbeelden en praktische oefeningen, over de basisprincipes van oral history. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere voorbeelden van oral history projecten, interviewtechnieken, transcriberen, archiveren en presentatiemogelijkheden.

Het doel van de cursus is de nog levende historie over wederopbouw vast te leggen in verhalen. En deze verhalen aan een groter publiek kenbaar te maken. Er zijn geen kosten aan de cursus, die gegeven wordt op de vrijdagen 12 en 26 april (terugkomdag later in het jaar), locatie gemeentehuis, verbonden. De tegenprestatie is ten minste één uitgewerkt interview en één samenvatting. Aanmelden kan tot 28 maart. Opgeven of meer informatie? Neem contact op met Karin ten Heggeler.


0575-750250

k.tenheggeler@bronckhorst.nl


Autisme ontdekken op oudere leeftijd

ACHTERHOEK/DOETINCHEM - RondomAutisme organiseert een avondcollege over autisme op oudere leeftijd. Drs. Rosalien Wilting belicht dit actuele onderwerp tijdens het avondcollege op 27 maart in de bibliotheek in Doetinchem in 't Brewinc aan de IJsselkade 13. De deuren zijn open vanaf 18.45 uur, het college start 19.15 uur en eindigt 21.30 uur. Toegang is gratis.

Drs. Rosalien Wilting is als klinisch psycholoog-psychotherapeut werkzaam in Tilburg bij GGZ Breburg en het expertisecentrum PersonaCura. Vanuit haar deskundigheid en ervaring gericht op senioren met persoonlijkheidsproblematiek, autisme of ADHD vertelt zij over autisme bij ouderen.
Over autisme bij kinderen, jongeren en volwassenen bestaat veel kennis en expertise, maar hoe autisme bij ouderen eruitziet, is nog grotendeels onontgonnen terrein. Zelfs dát zij autisme hebben is bij gebrek aan goede diagnostiek vaak niet bekend. Sommige ouderen worstelen al wel 30 jaar om zich staande te houden. Herkennen van autisme bij ouderen gebeurt maar zelden, maar kan veel psychisch en praktisch leed voorkomen. Ouderen krijgen vaak de verkeerde diagnose, zoals depressie, dementie of een angststoornis en daardoor niet de goede begeleiding. Gelukkig krijgen deze ouderen steeds meer hun verdiende aandacht, maar is ervaring en deskundigheid belangrijk om optimale zorg te kunnen bieden aan de oudere cliënt. Scholing en kennis van alle mensen die met ouderen werken is daarom een essentieel onderdeel van de kwaliteit van de zorgverlening.
Het doel van deze avond is om inzicht te geven in de stand van zaken wat betreft wetenschappelijk onderzoek en behandelmethoden op het gebied van ouderen met autisme. Er wordt ook ingegaan op kenmerken die ouderen met autisme en hun naasten ervaren en zelf noemen. Twee ervaringsdeskundigen vertellen over hun proces van ouder worden, wat zij nu merken, wat is veranderd en hoe zij denken over afhankelijk worden van zorg. Aansluitend is er volop gelegenheid verder te praten en contacten te leggen. Daarbij zijn medewerkers van RondomAutisme en VIT hulp bij Mantelzorg aanwezig.
Het avondcollege is een initiatief van RondomAutisme, een onafhankelijk platform voor mensen met autisme, hun mantelzorgers en anderen. Directeur Karin Rossel-Veldkamp: "Ons doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze doelgroep, onder andere door het laagdrempelig aanbieden van informatie over autisme en het organiseren van lezingen en evenementen in de breedste zin van het woord. We zijn er voor iedereen en in elke levensfase." Aanmelden kan in de bibliotheek of via de website van de bieb.


www.rondomautisme.nl

www.bibliotheekwestachterhoek.nl