Warmtevoorziening: waterstof versus warmtepomp

VORDEN - Reactie op 'Collectieve warmtevoorziening in Bronckhorst'. In een ingezonden brief in Contact van 26 februari jl. bepleit Karel Elderink de verwarming van woonhuizen met waterstofgas. Dit gas kan op duurzame wijze door windmolens geproduceerd worden via elektrolyse, speciaal wanneer door veel wind het aanbod van elektriciteit de vraag overtreft. Het gas biedt bovendien de mogelijkheid van energiebuffering ter overbrugging van windstille en zonarme periodes.

In zijn ingezonden brief zet Karel Elderink zich af tegen de 'all electric' oplossing voor het verwarmen van woonhuizen, met behulp van een warmtepomp. Hij zegt daarbij echter erg weinig over de verbruikskosten. Reden voor mij om een en ander op een rijtje te zetten door te kijken hoe 100 kWh aan door een windmolen gewonnen elektrische energie bij u terecht komt.
(1) Allereerst via de waterstofroute. Het elektrolyseproces zou - na verder onderzoek en opschaling - een rendement van 75% kunnen halen. Dan is er dus 75 kWh aan waterstofenergie beschikbaar. Een cv-ketel met een rendement van 90% zet dit om in 68 kWh warmte voor uw woning.
(2) Dan via de 'all electric' route met een warmtepomp. Het bijzondere van een warmtepomp is dat die meer warmte kan verpompen dan hij aan elektrisch vermogen opneemt. De verhouding tussen de geleverde warmte en het opgenomen elektrische vermogen wordt de prestatie-index genoemd, de zogenaamde COP. Een warmtepomp op bodemwarmte heeft een COP van 5, ofwel een rendement van 500%. De warmte die voor uw woning beschikbaar is, bedraagt dus 500 kWh.
U ziet het goed, de warmtepomp levert ruim 7 keer meer warmte aan uw huis dan waterstofgas, voor elke 100 kWh die door een windmolen is geproduceerd. U bent dus qua verbruik per maand 7 maal goedkoper uit! Dit moet natuurlijk worden afgezet tegen de hogere investeringskosten van een warmtepomp. Op mijn webstek www.nautilus-educatief.nl vindt u meer informatie over warmtepompen.


Groet, JW Drijver,
Komvonderlaan 6, 7251AC Vorden


Bloemrijk buitengebied

BRONCKHORST - In het buitengebied zijn enige tijd geleden de sleuven voor de glasvezel gegraven. Deze liggen er over het algemeen nog heel schoon bij. Het is nu de kans om voor diversiteit in de berm te zorgen. Het lijkt ons een goed idee om nu wilde bloemen te zaaien.

Er is een oproep gedaan aan de inwoners van het buitengebied, allereerst in Warken en Leesten, om wilde bloemen te zaaien op de plaatsen waar ze bezig zijn geweest met glasvezel aan te leggen. Misschien kan dit navolging vinden in andere buiten gebieden… Daarom roepen we iedereen op, hier zijn of haar steentje/zaadje aan bij te dragen voor een fleurig en bloemrijk buitengebied.


Met vriendelijke groet, Familie Nijkamp
Lochemseweg 10a, 7231 PD Warnsveld