Negen korpsen naar concours in Zutphen

ZUTPHEN/DINXPERLO/WINTERSWIJK - Negen muziekverenigingen met in totaal ongeveer 400 muzikanten nemen deel aan het concertconcours dat op 16 maart wordt gehouden in de Hanzehof in Zutphen. De organisatie is in handen van de Muziekbond Gelderland-Flevoland.

De concoursen die de MBGF organiseert zijn populair. Voor de najaarsconcoursen op 23 en 30 november hebben zich beide dagen tien orkesten ingeschreven (37 aanmeldingen) en daarmee zitten deze dagen vol. Zelfs voor het concours op 14 maart 2020 hebben zich nu al weer vijf orkesten ingeschreven en ook voor de najaarsconcoursen op 21 en 28 november 2020 zijn al vier aanmeldingen binnen. De Hanzehof is een prachtige locatie om te spelen, dat verklaart een deel van het succes. Ook de organisatie draagt hieraan bij. Henk Lensink en concourssecretaris Jannette Vos zijn hiervoor namens de bond verantwoordelijk. Elk orkest krijgt een eigen gastheer of gastvrouw, die de leden de weg wijst. Leden van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo (Gld) begeleiden de orkesten.
De jury bestaat uit Durk Lautenbach, Fried Dobbelstein en Jan de Haan. Zij hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend. Elk orkest wordt beoordeeld op items als intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest. Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een eerste, tweede of derde prijs te behalen. De punten zijn belangrijk, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen, zoals voorbereiding op deelname aan kampioenschappen. Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde. De muzikanten hebben zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waarbij alle puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben de orkestleden deelgenomen aan groepsrepetities, studieweekenden en/of try-outconcerten.
De orkesten die ditmaal meedoen zijn: Kunstliefde en Vriendschap Leerdam, Psalm 150 B-orkest Dinxperlo, Eensgezindheid Tjerkwerd, De Bazuin Lutjegast, Crescendo Ratum, De Bazuin B Oenkerk, Oranje Grootegast, St. Cecilia Millingen aan de Rijn en Emergo Castricum. Het concertconcours begint om 10.30 uur en is rond 9.15 uur afgelopen. De entree bedraagt tien euro inclusief een programmaboekje.


mbgf.nl


Koor Reborn uit Wichmond zoekt nieuwe leden

BRONCKHORST - Iedereen die graag zingt is van harte welkom om keer te komen meezingen op de repetitieavond van het Koor Reborn uit Wichmond. Zij oefent elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. De hele maand april is er een open inloop op de repetitie avonden.

Het koor Reborn treedt gemiddeld vijf keer per jaar op. Voor deze optredens wil het koor haar repertoire vernieuwen. Mede met de verkoop van paaseitjes worden nieuwe muziekstukken aangeschaft. De leden van koor Reborn komen daarom vanaf 11 maart aan de deur met overheerlijke paaseitjes. De paaseitjes zijn te koop voor 2,50 euro per zakje, wie drie zakjes wil betaalt 7 euro.
Voor wie de leden met de paaseitjes heeft gemist, kan telefonisch contact opnemen met Madelon Elizen, 06-30278716 voor een afspraak om de paaseitjes te komen halen of desnoods te brengen op een tijdstip dat het uitkomt.

Neem voor vragen over de repetitie-avond contact op met secretaris Hannie Kroesen, via email hanniekroesen@live.nl of telefonisch 06-54715064.


Basisschool de Garve sponsort de zonnebloemwedstrijd

WICHMOND - Zondag 10 maart werd in de Protestantse Kerk tijdens de kerkdienst, in samenwerking met de Garve, de zonnebloemzaden overhandigd aan het Oranjecomité Vierakker-Wichmond in verband met het 100-jarig bestaan. De zaden zullen verdeeld worden onder de kinderen. Ook dit jaar zal er weer een zonnebloemwedstrijd worden gehouden. Kinderen mogen de mooiste, grootste zonnebloem weer meenemen naar de kindermiddag op vrijdag 23 augustus 2019. De organisatie zorgt dat er vazen, bakken en emmers met water zijn, zodat de zonnebloemen ook mooi blijven. Vergeet niet een naamkaartje aan je eigen zonnebloem te hangen. Het Oranjecomité Vierakker-Wichmond wenst de kinderen succes met het kweken en zien hen graag terug op de kindermiddag.


Streekboekenverkoop

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers vindt op donderdag 14 maart van 10.00 tot 15.00 uur een verkoop van tweedehands streekboeken en tijdschriften plaats in de studiezaal op de eerste verdieping van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.