De heer G. Spaan van de Stichting Reddingshonden uit Duiven tijdens zijn presentatie in Baak. Foto:PR
De heer G. Spaan van de Stichting Reddingshonden uit Duiven tijdens zijn presentatie in Baak. Foto:PR

Reddingshonden en hun
begeleiders

BAAK – Een goed gevulde zaal bij café restaurant Herfkens voor een interessante lezing voor het februari programma van Seniorensoos Ons Contact. Zij hadden de heer G. Spaan van de Stichting Reddingshonden R.H.W.W. Duiven uitgenodigd om te vertellen. Het werd een boeiende middag.

De heer Spaan vertelt zijn verhaal aan de hand van een PowerPoint presentatie. Er wordt aandachtig naar zijn verhaal geluisterd. Samengevat vertelt hij het volgende:

"De Stichting Reddingshonden leidt reddingshondenteams op en zet deze in bij de opsporing van vermiste (inter)nationale personen. Leden werken op onbetaalde vrijwillige basis onder andere als reddingshondenbegeleider of in het ondersteuningsteam met duikers, klimmers of in de logistiek. Ze zijn 24 uur, 7 dagen in de week beschikbaar voor politie en brandweer. De coördinatie bus is het hart van een operatie en zorgt voor alle communicatie rondom vermissing en zorgt voor de veiligheid van mens en hond in het veld. Dat een mens of hond niet zo maar een reddingshond begeleider wordt of een reddingshond blijkt uit de vele eisen waaraan ze moeten voldoen.

Een begeleider moet in teamverband kunnen werken, zowel psychisch als fysiek in orde zijn en kennis hebben van africhtingsmethodieken. De reddingshond in opleiding beschikt onder andere over voldoende temperament, heeft een goede neus en zoek-, jacht-, en buitdrift. Bij een vermissing komt heel veel kijken. De grote, zwaarte en logistieke gesteldheid in het zoekgebied zijn van invloed op de hoeveelheid mensen die ingezet worden en welke kwalificaties ze hebben. Welke uitrusting moet mee en is er toestemming nodig van autoriteiten? De Stichting Reddingshonden ontvangt geen subsidie van de overheid, maar wordt ondersteund door donaties en giften van particulieren en bedrijven."

Een reddingshond moet aan veel eisen voldoen

De heer Spaan krijgt een welverdiend applaus van het publiek en wordt hartelijk bedankt voor zijn verhaal.

Voor wie doe jij de deur open?
De eerstvolgende bijeenkomst van de Seniorensoos Ons Contact is op 6 of 7 maart bij Den Bremer in Toldijk. In samenwerking met Gemeente Bronckhorst, Stichting Welzijn, Politie, Ons Contact en Toneel Uit Toldijk (TUT) wordt een interessante middag gehouden omtrent veiligheid met als thema 'Voor wie doe jij de deur open?' Door TUT worden meerdere sketches opgevoerd hoe het wel en niet moet.


Aanmelden bij Anita Bongers, 06-12489098 of Anneke Groot Roessink, 06-18375569, 0575-470245.