Oudercursus 'Omgaan met autisme bij jongvolwassenen'

REGIO/DOETINCHEM - Dit voorjaar organiseert GGNet Preventie de oudercursus 'Omgaan met autisme bij jongvolwassenen'. Deze cursus is bedoeld voor ouders van jongvolwassenen (18-30 jaar) met ASS en een normale begaafdheid. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten en start op maandagavond 29 april van 19.00-21.00 uur in Doetinchem. Voorafgaand vindt een kennismakingsgesprek met de begeleider(s) plaats. De omgang en communicatie met de jongere kan door het autisme moeizaam verlopen. Ook het afmaken van de opleiding, het zoeken van werk, het zelfstandig wonen en het aangaan van relaties geven vaak problemen bij deze jongeren. Dit alles vergt veel energie van de ouders. In de cursus komen deze en andere onderwerpen aan de orde. De deelnemer krijgt handvatten in de omgang met het jongvolwassen kind met ASS en in het versterken van de eigen (draag)kracht.

Voor meer informatie, neem contact op met het secretariaat Preventie op telefoonnummer 088-933 11 80 of e-mail preventie@ggnet.nl. Kijk ook op de website: ggnet.nl/preventie.


GGNet Preventie

REGIO - GGNet is er voor individuele ondersteuning van mantelzorgers/familieleden van mensen met psychische problematiek. De zorg voor een naaste met psychische problemen is vaak complex en onzichtbaar voor de buitenwereld. In de praktijk blijkt dat naasten van mensen met psychische problemen veel vragen en onzekerheden kunnen hebben. De vragen kunnen betrekking hebben op de omgang met de ander maar ook op het omgaan met eigen gevoelens zoals verdriet, onmacht, schuldgevoelens, schaamte, loyaliteit, boosheid en/of onzekerheid over de toekomst. GGNet preventie biedt hierbij ondersteuning in de vorm van gesprekken voor volwassenen (18+).Centraal staat wat ieman nodig heeft om goed voor zichzelf te zorgen en overbelasting te voorkomen. Informatie en/of aanmelden? GGNet Preventie, telefoon 088-933 11 80, mail naar preventie@ggnet.nl of kijk op de site www.ggnet.nl/preventie.


Gewijzigde opzet Vordense Zomerfeesten

VORDEN - Voor de komende Vordense Zomerfeesten hebben de Commissie Zomerfeesten, gemeente Bronckhorst, organiserende Vordens Horeca en V.O.V. in nauw overleg besloten het over een andere boeg te gooien. Zo zal het evenement een week later plaatsvinden dan voorgaande jaren en wel op 25 tot en met 27 juli 2019. Redenen hiervoor zijn de concurrentie van de Zwarte Cross, toenemende regel- en wetgeving, beveiliging en beschikbaarheid van mens en materiaal. Bovendien zijn er verregaande plannen om het evenement te verhuizen vanuit het dorpscentrum naar het parkeerterrein op 'de Bleek', zodat het centrum van Vorden voor alle winkeliers en horeca toegankelijk blijft. Ook bespaart dit kosten qua afzetting en beveiliging.


Zeker is zeker?

Het leven is soms niet eenvoudig. Op veel ben je niet voorbereid.
Dus zoek je, om rechtop te blijven, naar steun, houvast en zekerheid.
Als je echt zekerheid wilt hebben, maar die krijg je domweg niet,
voelt dat als gedumpt op drijfzand in een groot moerasgebied.
Als peuter kende je geen twijfel. Alles door paps of mams verteld
was zeker, want mam was je toevlucht en pappa je grote held.
Dus wat dit tweetal ook beweerde, jij geloofde 't zonder meer:
in kaboutertjes en elfjes, in Sinterklaas en Lieve Heer.

Oh, wat een zaligheid die jaren waarin je nog geen twijfel kent|
en gelooft dat jij het centrum van de hele wereld bent.
Langzaam aan kom je er achter dat sprookjes verzinsels zijn.
en het niet bestaan van heksen vind je eigenlijk best fijn.
Ouder wordend, omstreeks zeven, hoor je dat Sint niet bestaat!
Wat een schok; niet te geloven. Eerste deceptie, groot formaat.
Zoetjesaan gaat het zo verder; school is anders dan gedacht.
Ruzie krijgen met een vriendje waarvan je dit niet had verwacht.

Dan gaat het van kwaad tot erger. Veel wat jij aannam, blijkt niet waar.
Nepnieuws, leugens en gekonkel; heel zeker is er weinig maar.
Ontgoocheling, je neus hard stoten, daar krijgt elk mens z'n portie van.
Het ondermijnt je zelfvertrouwen; je wordt nog minder zeker dan.
Als je maar lang genoeg blijft leven, kan straks ook jouw conclusie zijn:
In 't leven is maar weinig zeker, maar desondanks is leven fijn!
Resumerend: slechts twee zaken lijken heel zeker en gewis,
Punt 1, dat iedereen moet sterven, punt 2, dat er niets zeker is!


André van Alphen
Zuivelweg 5A,
7255 XA Hengelo Gld.