Robert Kreunen aan het werk tijdens de Hengelose veteranenrally in 2015. Foto: Roderic Kreunen
Robert Kreunen aan het werk tijdens de Hengelose veteranenrally in 2015. Foto: Roderic Kreunen

Robert Kreunen ontvangt Kewaigue Trophy

Hengeloër krijgt onderscheiding voor zijn inzet voor de veteranenrally

Door Luuk Stam

HENGELO - Hij is het boegbeeld van de Internationale Hengelorally voor oude motoren, het evenement dat de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) elk jaar in augustus organiseert. Al dertig jaar is Robert Kreunen (58) de grote kartrekker. Zondagmiddag ontving hij voor zijn algehele inzet voor de veteranenrally de Kewaigue Trophy, de hoogste onderscheiding binnen de Veteraan Motoren Club (VMC).

Kreunen kreeg zijn onderscheiding tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de VMC in Lage Vuursche. Voorzitter Fred Hesselink roemde zijn inzet en zijn organisatiecapaciteit. Uit handen van vice-voorzitter Geert-Jan de Kater ontving Kreunen de bijbehorende trofee. "Helemaal geweldig", reageert de hoofdrolspeler maandagochtend. "Het kwam voor mij totaal onverwacht. Het is een waardering voor je werk binnen de club."

Bij de VMC is Kreunen sinds 1992 regiobestuurslid en sinds 1995 hoofdbestuurslid namens de regio Oost. Ook organiseert hij nieuwelingendagen en oranjeritten, verzorgt hij al vijftien jaar lang de landelijke ledenadministratie en is hij al tien jaar lang omroeper bij de HorsePowerRun in Drenthe, een internationaal door de VMC georganiseerd evenement voor motoren die gebouwd zijn voor of in 1920.

In Hengelo en omgeving is Kreunen echter vooral bekend als het vertrouwde gezicht tijdens de veteranenrally met start en finish bij de Varsselse molen, het evenement dat in 1965 voor het eerst plaatsvond en waarvan zijn vader Roel de geestelijk vader is. Robert Kreunen neemt een groot deel van de organisatie vooraf op zich en is tijdens het rallyweekend veelal te zien als omroeper.

Kreunen kreeg de liefde voor de oude motoren met de paplepel ingegoten en geniet er tot op de dag van vandaag volop van. "Voor mij is het gewoon hobby", zegt hij. "Ik ben er van kinds af aan mee bezig. Als je er zo mee opgroeit, dan krijg je er vanzelf toewijding voor."

Zelf rijdt hij met een Böhmerland, een motormerk dat in de jaren twintig en dertig in Tsjecho-Slowakije gefabriceerd werd. De motor heeft een zeer zwaar robuust gebouwd en lang frame. "Ik ben 'm momenteel aan het opknappen", vertelt Kreunen. "In april moet 'ie weer rijden."


Zondagmiddagsessie in Flophouse

TOLDIJK - Na het succes van de eerdere 'zondagmiddagsessies' staat er zondagmiddag 17 februari weer een bandje bij Flophouse op het podium. Ditmaal is het de beurt aan Høken Zonder De Heinoos om er gezellig feestje van te maken. De deuren openen om 14.30 uur. Begin zondag met een ontbijtje, een wandelingetje of een potje rugby om even wakker te worden, en ga daarna naar Flophouse om met wat drinken in de hand de gebeurtenissen van de afgelopen weken door te spreken.

Robert Kreunen (links) als omroeper tijdens de Hengelose veteranenrally in 2015. Foto: Roderic Kreunen