De poppenspelers Peter. Bart en Wouter, met daarvoor Lidy en Marjoleine. Foto: Liesbeth Spaansen
De poppenspelers Peter. Bart en Wouter, met daarvoor Lidy en Marjoleine. Foto: Liesbeth Spaansen

Poppenspel 'A Christmas Carol' blijft het bekijken waard

BRONKHORST – Op 21 en 22 december is de sfeer van Charles Dickens weer aanwezig in Bronkhorst. Tijdens het evenement Dickens in Bronkhorst worden door de familie Noort in de kapel zes voorstellingen gegeven van het unieke poppenspel 'A Christmas Carol' over Scrooge en Marley.

Door Liesbeth Spaansen

In 1978 zagen Lidy en Peter Noort met hun kinderen Bart (12), Marjoleine (10) en Wouter (8) het pantomimetheater van Rob van Reijn dat de Christmas Carol, over Ebenezer Scrooge die tijdens de kerstnacht drie geesten op bezoek krijgt, opvoerde. "Het was een gezinsuitje", vertelt Peter Noort. "Daar waren we van onder de indruk. Ik las ook voor uit het kinderboekje, dat we daarvan hadden en de kinderen speelden het na met Playmobil, in een kinderpoppenkastje."

Maar hier stopte het niet mee. De kinderen gingen met Lidy eigen poppen maken. "Die worden nog steeds gebruikt en zijn heel karakteristiek. Nu hebben we 36 poppen. Een aantal worden meer keer gebruikt en omgekleed. Van Scrooge hebben we er vier, dan hoeven we niet te verkleden, daar is de tijd niet voor. In het begin was het nog een simpele voorstelling, met een bandrecordertje. Op tweede kerstdag 1981 was een eerste grote voorstelling."

Na dit succes kwam er hulp voor een grotere poppenkast, meer rekwisieten, verlichting, geluidsapparatuur en decors. Tussen 1982 en 1989 werd er veel aan verbeterd en werd er opgetreden op scholen, in de bibliotheek in Nijverdal of in kerken.

Vrienden van de familie Noort bezochten het Dickens Museum van Sjef en Alie de Jong. "Zij kwamen daar in gesprek en vertelden dat zij vrienden hadden die het verhaal als poppenspel speelden. Zo kwamen wij in 1990 in Bronkhorst terecht. Toen was er geen kerstfair. We speelden op de deel van De Gouden Leeuw twee voorstellingen. Twee keer bijna zestig bezoekers, dat beviel erg goed."

Het tweede jaar werden de voorstellingen in de Kapel van Bronkhorst gehouden, in twee opvolgende weekenden. "We moesten toen twee keer alles opbouwen en afbreken", weet Peter nog goed. "Heel bijzonder om de voorstellingen nog steeds als gezin te geven. Alle drie de kinderen doen mee en hun aanhang en de kinderen, dit zijn zeven kleinkinderen. De jongsten lopen op straat als figuranten. Die vermaken zich wel. De oudere kinderen staan bij de deur en begeleiden de gasten naar hun plaats. Ook zijn vrienden van de kinderen er bij betrokken. We zijn een goed team."

"Lange rijen mensen stonden destijds bij het museum om kaartjes voor ons te kopen. Na een aantal jaren hebben we deze verkoop overgenomen. Mensen konden ons toen bellen. Nu kan het nog steeds via telefoon, maar ook via mail. Dat is ook verreweg het gemakkelijkst. Aan de deur kunnen ook kaartjes worden gekocht."

Zaterdag om 12.00, 14.00 en 16.00 uur en zondag om 12.00, 14.00 en 16.00 uur worden de 60-minuten durende voorstellingen, geschikt voor kinderen vanaf zes jaar oud gegeven. Kosten per kaart: 8 euro. Voor kinderen t/m 12 jaar: 5 euro. Vooraf bestellen kan telefonisch, 0548-615674 of per mail, poppenspel@scrooge-marley.nl.


www.scrooge-marley.nl