Bomenbelang adviseert Aldi inzake bomenaanplant

Bomenbelang adviseert Aldi inzake
bomenaanplant

VORDEN - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft een advies uitgebracht voor het aanplanten van bomen op de parkeerplaats bij de nieuwe ALDI aan De Bleek in Vorden. Ze geeft de voorkeur aan een liquidambar (amberboom) en 4 platanen.

De gewone plataan is een erg sterke boom die vroeger ook langs de gehele Zutphenseweg in Vorden stond. De boom kan uitgroeien tot een fors exemplaar met een flinke kroon en veel schaduw, wat zeker in de zomer gunstig is voor een parkeerterrein. De plataan kan goed tegen droogte en warmte. De boom heeft ook geen last van welke plaag dan ook. De plataan is bovendien een statige boom, wat past bij dit deel van Vorden, tegenover kasteel Vorden. Van belang is wel dat rondom de stam voldoende ruimte niet bestraat wordt. Bij de ingang van de supermarkt kiest Bomenbelang voor de liquidambar styraciflua (een amberboom). Deze kleurt in de herfst dieprood. Ook deze boom levert veel schaduw en ondervindt geen last van welke ziekte dan ook. De amberboom wordt als sierboom sinds 1688 aangeplant in Europa. Hij is herkenbaar aan de diepgegroefde schors. De handvormige bladeren lijken op die van de esdoorn. De liquidambar verdraagt verharding redelijk.

Supermarkt Coop
Bij de nieuwe supermarkt van Vorden, de Coop aan de Zutphenseweg, moeten juist bomen wijken voor parkeerplaatsen. Althans dat is de wens van de nieuwe eigenaar. Achter de voormalige Rabobank staan nu nog drie haagbeuken en een esdoorn. Het zijn de enige bomen op dit perceel. Begin oktober diende Bomenbelang een bezwaarschrift in tegen de afgegeven kapvergunning. Ook enkele omwonenden deden dat. Bomenbelang maakt bezwaar tegen de kap van deze vier bomen, omdat dit perceel al gedomineerd wordt door parkeerplaatsen. Door de komst van de supermarkt in het voormalige bankgebouw zouden nog meer parkeerplaatsen nodig zijn. Op de plek van de bomen is ruimte voor ongeveer vijf parkeerplaatsen. Aan de voorzijde van het perceel aan de kant van de Zutphenseweg liggen ook parkeerplaatsen. Bovendien liggen aan de Zutphenseweg nog enkele parkeerterreinen achter de winkels, die nooit volledig bezet zijn.

Vereniging Bomenbelang heeft jaren geleden bij de totstandkoming van het centrumplan Vorden kritiek geuit op het kappen van de vele beeldbepalende bomen, waarvan een belangrijk deel nog vitaal en gezond was. De vereniging uitte toen ook kritiek op het grote aantal parkeerplaatsen op de stoep en op de diverse parkeerterreinen. De gemeente wees De Bleek aan als de centrale parkeerplaats. Op alle andere parkeerplaatsen in het centrum van Vorden werd de parkeerduur beperkt en een parkeerschijf verplicht gesteld. Door nu het kappen van opnieuw 4 bomen in het centrum toe te staan voor de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, geeft de gemeente volgens Bomenbelang een verkeerd signaal af.
Bomenbelang stelt voor – als uiterste compromis – sowieso de haagbeuk die achter de Rabobank aan de westkant staat, te laten staan. Deze is eenvoudig te snoeien en levert in ieder geval in deze hoek nog een aantrekkelijke hoeveelheid groen op. Dit scheelt één parkeerplaats. De nieuwe boom die de gemeente als compensatie voor de te kappen bomen verplicht stelt, zou een plek kunnen krijgen aan de voorzijde, aan de Zutphenseweg. Deze kan schaduw en koelte brengen in de zomer en de grote hoeveelheid verharding enigszins compenseren.

Voor meer informatie www.bomenbelang.nl of (0575) 470 530.