Foto: PR
Foto: PR Foto:

Groeiregio

In deze zachte nazomer zitten de terrassen nog lang gezellig vol. Dat ligt natuurlijk aan het weer, maar ook aan de economie. De Achterhoekse economie draait uitstekend. Niet iedereen heeft meer te besteden, maar dat de economie hier op volle toeren draait is duidelijk te zien. Ondanks internationale onzekerheden kunnen veel van onze bedrijven de vraag naar hun producten nauwelijks aan. Ondernemers die ik bezoek, hebben er door de drukte soms te weinig tijd voor, maar zitten vol met plannen voor innovaties, nieuwe producten of uitbreiding van het bedrijf.

Bronckhorst springt er uit
De cijfers bevestigen het beeld. De Achterhoekse gemeenten hebben samen met de provincie voor de Regionale Programmering van Werklocaties (RPW) berekend wat de vraag is naar nieuwe bedrijventerreinen. Behalve in Doetinchem blijkt die vraag overal groter dan het aanbod. Vooral Bronckhorst springt er uit. Onze gemeente kent 5 bedrijventerreinen waarvan de laatste vrije kavels bijna allemaal verkocht zijn. Bedrijfspanden die lange tijd leeg stonden, zijn inmiddels verhuurd of verkocht. De komende vier jaar is 10 hectare aan ruimte nodig en tot 2030 zo'n 17 hectare.

Wat opvalt in de cijfers is dat de groei van bedrijven in de Achterhoek vooral komt van bedrijven die altijd al in de Achterhoek zaten. Wat in Bronckhorst verder opvallend is de grote spreiding van bedrijven in het buitengebied. En naast onze 5 bedrijventerreinen (waar 40% van de 13.000 arbeidsplaatsen te vinden zijn) en het buitengebied, bieden ook de dorpskernen een levendige bedrijvigheid.

Gemeente draagt steentje bij
Om de groei van onze lokale bedrijven mogelijk te maken, werken we 3 maatregelen uit. Dit zijn de herstructurering en intensivering van de bestaande bedrijventerreinen. Denk aan Industriepark Zelhem waar we aan de slag gaan. Door de ruimte hier slimmer te gaan gebruiken, kunnen we bedrijven faciliteren in hun toekomstplannen. Verder onderzoeken we of we bestaande bedrijventerreinen kunnen uitbreiden en waar mogelijk vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing kunnen inzetten voor andere vormen van bedrijvigheid. De demografie mag dan een ander beeld geven, als het gaat om bedrijvigheid is de Achterhoek een groeiregio. Daar maken we graag ruimte voor!
#trotsopondernemendbronckhorst

Willem Buunk
Wethouder gemeente Bronckhorst