Proefboerderij De Marke komt in boerenhanden

HENGELO/REGIO - De in Hengelo Gld. gevestigde proefboerderij De Marke wordt een coöperatie vóór boeren, dóór boeren. Tijdens de open dag op 20 juni is hiervoor het startsein gegeven. De Marke is hét innovatiecentrum voor melkveehouders op zandgrond. De achterliggende dertig jaar is hier een enorme kennis opgebouwd rond actuele thema's voor kringlooplandbouw.

"Binnen de coöperatie nemen de agrarische ondernemers weer zelf het stuur in handen voor een gezonde toekomst. Zo kunnen zij direct richting geven aan belangwekkend praktijkonderzoek," stelt woordvoerder Jan Eggink namens De Marke. "Juist nu, in het huidige uitdagende klimaat, hebben we gedegen onderzoek en bruikbare feiten nodig om de juiste koers te bepalen. Op De Marke zetten we de nieuwste kennis en technologie om, in innovatieve, praktische toepassingen. Met als doel een toekomstbestendige melkveehouderij, die stevig in de markt staat en gewaardeerd wordt door de samenleving." De Marke wil met een bedrag van twee miljoen euro aan de slag om te vernieuwen, voor onderzoek en praktijkgerichte experimenten. Melkveehouders kunnen lid worden van de coöperatie door eenmalig een certificaat op naam te kopen van minimaal 5.000 euro.

Zij worden hiermee mede-eigenaar van Coöperatie De Marke u.a. Als leden bepalen zij samen de onderzoeksonderwerpen en de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Ook organisaties als LTO en bedrijven kunnen lid worden. Elk lid heeft gelijk stemrecht. Er wordt gerekend op een rendement van 2% per jaar op de bedrijfsvoering.

De komende tijd organiseert De Marke een aantal bijeenkomsten om potentiële leden te informeren over het lidmaatschap en de plannen van de coöperatie. Aanmelding hiervoor kan onder meer via de website.


www.demarke.eu


Open tuinenweekend Groei & Bloei Doetinchem e.o.

DOETINCHEM/REGIO - In het weekend van 6 en 7 juli organiseert Groei & Bloei Doetinchem e.o. een Open tuinenweekend. In en rondom Doetinchem zijn twintig tuinen gevonden die in dat weekend te bezichtigen zijn. De meeste tuinen zijn op zaterdag en zondag open van 11.00-17.00 uur. Enkele tuinen zijn maar één dag open, dat staat vermeld op het overzicht.

Tijdens het tuinenweekend zijn de tuinen, van Loerbeek tot Megchelen, van Hengelo tot Didam, van Doetinchem tot Keijenborg, van Zelhem tot Terborg, geopend waar iedereen dan achter het hekje mag kijken en genieten.

Op de website zijn van alle tuinen een beschrijving en een foto te bekijken en kunnen liefhebbers een eigen route samenstellen om tuinen te gaan bekijken. Een van de tuinen is die van Elly en Jos Heerink aan de Neuzendijk 5 in Velswijk. Ook hun atelier is geopend. Daarnaast bieden zij parkeermogelijkheid aan. De auto kan bij hen in het weiland gezet worden, om dan per fiets de Open Tuinen in de buurt te bezoeken. De toegang tot alle tuinen is gratis.


www.doetinchem.groei.nl