Pomoloog Hennie Rossel uit Vorden. Foto: Stan Bouman
Pomoloog Hennie Rossel uit Vorden. Foto: Stan Bouman Foto:

'We willen het fruit gebruiken voor
lokale afzet via bakkers en horeca'

Vervolg van voorpagina

VORDEN - ""We willen de de kennis van oude fruitrassen behouden en doorgeven door vrijwilligers en bewoners te stimuleren om bestaande Rosselboomgaarden te helpen beheren, onderhouden, registreren en determineren. Zo richten we twee collectieboomgaardbrigades op, dat zijn vrijwilligers die worden opgeleid om Rosselboomgaarden te helpen onderhouden en beheren. Ook gaan we bestaande Rosselboomgaarden in kaart brengen: namen van fruitrassen, locatie en herkomst registreren via methode GIS."

'We gaan bestaande Rosselboom- gaarden in kaart brengen'

Maurits Steverink van Kenniscentrum Nelles vertelt enthousiast: "We willen het gebruik van het fruit, met name appels en peren van Rosselboomgaarden stimuleren voor lokale afzet via bakkers en horeca. Zo kan de unieke smaak van al die verschillende appels en peren benut worden voor bijzondere gerechten, sap, eau de vie, cider, gebak, chips, bonbons, smoothies, et cetera. De Rosselboomgaarden bieden ook kansen voor de toeristische sector, voor bloesemtochten en proeverijen tijdens de oogst om zo Achterhoeks erfgoed te laten zien en beleven. Internationale erkenning gaan we verwerven door enkele soorten fruit voor te dragen voor de internationale Ark van de Smaak van vereniging Slow Food. In 2015 is de Ossenpeer al opgenomen in de internationale Ark of Taste, er kunnen er meer volgen."

Het project 'Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit' wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.