Het Bilderspad zal worden aangeduid door in hout uitgevoerde informatie-zuilen, gemaakt door de Vordense kunstenaar Floris Brasser. Foto: PR
Het Bilderspad zal worden aangeduid door in hout uitgevoerde informatie-zuilen, gemaakt door de Vordense kunstenaar Floris Brasser. Foto: PR

De opening van het Bilderspad in Vorden

Nieuw wandelpad tussen kastelen Vorden en Hackfort

VORDEN - In het beekdal van de Baakse Beek, gelegen tussen de kastelen Vorden en Hackfort, is een nieuw wandelpad uitgezet: het Bilderspad. De bijzondere route voert de wandelaar langs plekken waar de landschapsschilder Johannes Warnardus Bilders in de periode 1868 tot 1879 zijn prachtige romantische schilderijen maakte. Op vrijdagmiddag 7 juni werd het pad op feestelijke wijze geopend door wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst en heemraad Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel.

Het Bilderspad past goed in de wandelreputatie die Vorden, bekend om zijn kastelen, buitenplaatsen en landgoederen, in de loop van decennia heeft opgebouwd. Het pad kruist bekende routes als het Pieterpad en het Trekvogelpad, ook valt het hier en daar samen met de Hackfortse Enkroute en het Berendpad.

Het aantrekkelijke van het Bilderspad is dat het zichtbaar maakt dat de plekken die Bilders inspireerde tot zijn werk, ook nu nog de sfeer ademen, die de schilder zo indrukwekkend wist te verbeelden. Met name rond kasteel Vorden is dat goed zichtbaar. Zo komen de nu nog aanwezige restanten van de bij het kasteel behorende watermolen in zijn schilderijen tot leven. Dat geldt ook voor de imposante bomen die Bilders schilderde in de buurt van kasteel Hackfort. Misschien zijn het nog wel dezelfde bomen…

Het Bilderspad combineert de romantiek van de 19de eeuw met de hedendaagse kunst. Het is het voornemen om de route op verschillende plekken te markeren door in hout uitgevoerde informatie-zuilen van de hand van de in Vorden wonende en werkende kunstenaar Floris Brasser. Ook zal er op het centrale punt van het Bilderspad, gelegen aan de Baakse Beek in de kern van het dorp Vorden – het bruggetje met de naam Komvonder –, een door Brasser ontworpen Bilders-folly worden opgericht. Dat houten kunstwerk vormt straks een hommage aan de schilder Bilders en schept tegelijkertijd een band tussen verleden en heden.

Bij de opening van het Bilderspad op 7 juni startte een crowdfundingsactie die er op gericht is de kunstwerken mogelijk te maken.

Bij de opening van het Bilderspad stond een presentatie van het aan de schilder gewijde boek met de titel 'De zomers in Vorden, 1868-1879' geschreven door kunstkenner Rob de Windt op het programma. Ook werd in de vlakbij het Komvonder gelegen Galerij Amare, aan de Komvonderlaan 6, een expositie geopend met werk van de schilder. De opening werd muzikaal omlijst door liederen van Schubert, uitgevoerd door Josée van der Staak met begeleiding van de pianist Jan Helmus. Kunsthistoricus Jaap Nijstad hield een korte voordracht over Bilders en de romantiek van de Baakse Beek.

Het Bilderspad is een initiatief van de Bilderscommissie, een groep van liefhebbers. Het initiatief wordt ondersteund door de Gemeente Bronckhorst, het Waterschap Rijn en IJssel, het Prins Bernard Cultuurfonds | Waterschapsfonds Gelderland, de Provincie Gelderland, Achterhoek Toerisme, Hotel Bakker, Stichting 4xV, Stichting KunstInVorden, Natuurmonumenten en Gelders Landschap en Kasteelen.

'Avondstond bij het dorp Vorden', olieverf op doek van J.W. Bilders en A. Mauve (stoffage/figuren). Foto: PR