Tijdens de 'Open Deurendag' kon men zien hoe Henk Klein Winkel de eieren vanaf de lopende band inpakt. Foto: Jan Hendriksen.
Tijdens de 'Open Deurendag' kon men zien hoe Henk Klein Winkel de eieren vanaf de lopende band inpakt. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Grote drukte bij Open Deurendag
pluimveebedrijf '
Nieuw Rikkenberg'

VORDEN - De Open Deurendag bij het pluimveebedrijf 'Nieuw Rikkenberg' van de familie Bouwmeester aan de Schuttestraat heeft op tweede paasdag een ongekend grote belangstelling getrokken, Meer dan duizend bezoekers kwamen een kijkje nemen bij het 23.000 dieren tellende legkippenbedrijf.

Door Jan Hendriksen

Veel ouders met kinderen maar ook andere belangstellenden waren naar buurtschap Linde getogen voor de 'Open Deurendag'. Met trots toonde Bas Bouwmeester met behulp van diverse familieleden zijn stal voor 23.000 legkippen met uitloop naar buiten.

Inkijk krijgen in de hedendaagse wijze van houden van kippen

Kennis delen over het pluimveebedrijf en transparantie uitstralen naar de burger, dat is wat de 26-jarige Bas voor ogen had (26) met de 'Open Deurendag'.

"Op deze wijze kan de burger een inkijk krijgen in de hedendaagse wijze van houden van kippen en zich daarover een oordeel vormen", aldus de jonge pluimveehouder.
Vorig jaar maakte Bas Bouwmeester de keuze om na het overlijden van zijn moeder het pluimveebedrijf voort te zetten. Zij was degene die alles regelde voor de kippentak van het ouderlijk bedrijf. Dat ging niet altijd van een leien dakje, want halverwege augustus 2017 kreeg het bedrijf te maken met fipronil in de eieren en moesten alle kippen geruimd worden.

Tijdens de 'Open Deurendag' konden de bezoekers naast de scharrelstal en de uitloop ook zien hoe de eieren werden verpakt. Proeven kon ook: er werden gebakken eitjes geserveerd. Kinderen konden eieren beschilderen.