Voor aanvang van De Passie werd in Vorden het kruis binnengebracht dat tijdens de Stille Tocht door de dorpskern van Vorden was gedragen. Foto: Jan Hendriksen.
Voor aanvang van De Passie werd in Vorden het kruis binnengebracht dat tijdens de Stille Tocht door de dorpskern van Vorden was gedragen. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Passie opnieuw onvergetelijk en indringend

Vier uitvoeringen in sfeer om kippenvel van te krijgen

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de Achterhoek, en het laat telkens weer een onvergetelijke en indringend gevoel achter: De Passie. Zeker de editie die voor het eerst in het Openluchttheater in Eibergen plaatsvond en de middageditie op Goede Vrijdag in de Christus Koningkerk in Vorden.

Voor het zesde achtereenvolgende jaar verzorgt de regionale parochie HH Twaalf Apostelen in de Christus Koningkerk in Vorden op Goede Vrijdag twee eigentijdse uitvoeringen van De Passie. Daarnaast werd deze Passieviering eerder in de Stille Week al tweemaal uitgevoerd in de oostelijker gelegen Sint Paulusparochie: op woensdagavond in het Openluchttheater in Eibergen en op Witte Donderdag in de Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming Kerk in Beltrum. De vier uitvoeringen waren goed voor in totaal 1800 bezoekers.

Voor het gezongen deel van de Passie was in beide parochies een speciaal bijna honderd leden tellend projectkoor samengesteld, waarvan de leden uit meer dan dertig dorpen in de Achterhoek komen. Naast de koren is er inmiddels een vaste groep van solisten die samen met een vast combo het geheel vocaal en muzikaal ondersteunen. Een belangrijke spil in dit massale muzikale project is dirigent van beide projectkoren Frank Sterenborg uit Borculo.

Als solisten werkten Harold Orriëns (Jezus), Ellis Sportel (Maria), Henri ter Braak (Judas) en Johnny Bomers (Simon) mee. Het combo bestond uit Eelco Schuijl (piano), Erwin Heinen (gitaar), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Hilde Wijlens (dwarsfluit). Lector was Anita de Lange en de voorgangers (pastoraal medewerker Wil Matti en pastoor Harry Scheve). Vertelster Margriet te Morsche had tevens de algehele leiding van de productie.

In Vorden vond op Goede Vrijdag een stille tocht

Eigentijdse nummers
Dit jaar was als thema 'Zie de mens' verbonden aan De Passie. Naast een eigentijdse meditatieve vertelling van het Passieverhaal werd er in deze passieviering aandacht gevraagd voor de mens achter zijn lijden. Het lijdensverhaal werd ditmaal verteld in de vorm van overwegende meditaties uit 'Een lijden, een weg' van Ida Guetens.

Naast het lijdensverhaal waren er verdiepende meditaties, gedichten en actualiserende artikelen uit de media. Eigentijdse nummers die de solisten en het projectkoor voor hun rekening namen waren onder meer 'Als wij niet doen' uit Soldaat van Oranje, 'Lied van Jezus en Juda', 'Het lied van de moeder' en 'Is dit nu later' van Stef Bos, 'Kan ik iets voor je doen' van De Dijk, 'Nooit meer een morgen' van Marco Borsato, 'Op straat' en 'Je staat niet alleen' van Guus Meeuwis, 'Ik val' van Wudstik, 'Open einde' van Rob de Nijs en 'Beter' van BLØF. Alle liederen droegen een boodschap uit waarin heel nadrukkelijk de mens centraal stond. Men werd gevraagd niet weg te kijken zodra een medemens in de verdrukking komt.

Stille Tocht
In Vorden vond op Goede Vrijdag voor aanvang van de middagviering een stille tocht vanaf de Christus Koningskerk door de dorpskern plaats. Deze tocht was bedoeld als een stille bezinning op wat in de viering van de passie werd gedeeld. Het was een intense beleving om zo bezinnend aan de Passie te beginnen. Het kruis werd met trommelgeroffel de volle kerk binnengedragen.

De Passieviering eindigde met het naar buiten dragen van het kruis met de positieve boodschap: 'Met elkaar wordt het beter'. Een reikende hand is daarbij de eerste stap. In het slotlied 'Je staat niet alleen' was intens te horen hoe Passie en Pasen zich versmelten. Een geweldige sfeer om kippenvel van te krijgen.

De vier solisten die medewerking aan de Passie verleenden. Foto: Jan Hendriksen,
Voor het gezongen deel van de Passie was er een speciaal bijna honderd leden tellend projectkoor samengesteld. Foto: Jan Hendriksen.