Burgemeester Marianne Besselink (m) kwam langs om Sander en Hennie Tiecken te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Foto: Jan Knoef
Burgemeester Marianne Besselink (m) kwam langs om Sander en Hennie Tiecken te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Foto: Jan Knoef Foto:

Diamanten huwelijkspaar met
'trouwkoe' naar feestlocatie

LAAG KEPPEL - Burgemeester Marianne Besselink ging dinsdag 18 september op bezoek bij Sander en Hennie Tiecken aan de Dorpsstraat in Laag-Keppel om het paar, namens de gemeente Bronckhorst, te feliciteren met hun diamanten huwelijksjubileum. Het paar, inmiddels respectievelijk 88 en 86 jaar, woont nog zelfstandig in de woning van de voormalige boerderij bij het kasteel, de plek waar Sander op 21-jarige leeftijd met zijn ouders naar toe verhuisde om het boerenbedrijf te gaan runnen.

Als zoon van de jachtopziener wilde Sander graag boer worden en toen de gelegenheid zich voordeed om het bedrijf bij het kasteel te pachten, nam hij als jonge boer zijn ouders mee naar de nieuwe woonplek. Hennie had zich nog niet in zijn leven gemeld. Dat gebeurde op een gezamenlijk feestje en de twee lieten elkaar niet meer los. De eerste doordeweekse kennismaking met de ouders van Hennie zal Sander nooit vergeten. Sander: "Ik ging in m'n beste kloffie op woensdagavond naar Wehl en trof eigenlijk niemand thuis. Ze waren met z'n allen nog tot zonsondergang op het land aan het werk en hadden geen tijd voor mij."

Hennie kwam dus blijkbaar uit een gezin waar hard gewerkt werd en dat bleek ook tijdens hun huwelijk. De kinderen (1 zoon en 1 dochter) werden, onder toeziend oog van oma, in de box gezet en moeder Hennie ging mee om te melken, te voeren of te oogsten. Daarbij stak ze het liefst de grote balen op.

Eind jaren '80 van de vorige eeuw bleek dat het boerenbedrijf niet langer levensvatbaar was. Sander: "We konden, zo dicht bij het kasteel, geen grote stallen realiseren en hebben toen moeten besluiten om het melkquotum te verkopen." Aanvankelijk werd nog een jaar geprobeerd met het fokken van jongvee verder te boeren, maar in 1989 werd de boerderij als bedrijf afgestoten, waarbij ze in de woning konden blijven wonen. Sander en Hennie konden zich gaan toeleggen op hun hobby's. Voor Sander is dat onder andere de tuin, lekker fietsen en de schietvereniging en Hennie bleek een veelzijdige vrijwilligster, die altijd klaarstond en –staat om te helpen. Reden ook dat ze een aantal jaren geleden Koninklijk werd onderscheiden voor haar verdiensten.

Wonen doen ze nog geheel zelfstandig, al leent de boerenwoning met z'n op- en afstapjes zich daar niet helemaal voor. Zonder centrale verwarming en (waarschijnlijk) zonder dubbel glas worden de winters wel erg koud. Met hulp van de kinderen zijn ze wel aan het rondkijken naar alternatieven, maar die liggen in de gemeente Bronckhorst niet voor het oprapen. Burgemeester Besselink adviseert hen om vooral ook contact op te nemen met het Sociale Team, die mogelijk kan helpen bij het vinden van oplossingen om het wooncomfort te verbeteren.

Samen met familie, kennissen, vrienden en de schietvereniging werd het diamanten huwelijksfeest afgelopen zaterdag gevierd met een gezellig feestje, waarbij schoonzoon (uit Brabant) nog een Brabantse verrassing voor het paar had. Op weg naar de feestzaal in Toldijk stond 'de trouwkoe' met kar te wachten om Sander en Hennie het laatste stuk te vervoeren.

Met 'trouwkoe' naar de feestlocatie. Foto: PR