Het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat. Foto Willy Hermans
Het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat. Foto Willy Hermans

Oude gemeentehuis gaat naar koper met beste plan

'Hengelo moet er beter van worden'

Door Willy Hermans

HENGELO - Het voormalige gemeentehuis in Hengelo Gld. stond al een tijd in de 'stille' verkoop, maar de gemeente Bronckhorst heeft nu te kennen gegeven dat het historische pand in de actieve verkoop wordt gezet. Kandidaat-kopers moeten daarbij een plan indienen om duidelijk te maken op welke manier ze invulling aan het gebouw willen geven. De koop zal worden gegund aan degene met het plan dat het beste is voor het centrum van Hengelo.

Het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat dateert al van 1851 toen het werd ingericht als een openbare school. Deze verhuisde in 1885 naar de Ruurloseweg, waarna de gemeenteambtenaren hun intrek namen in het gebouw. Tot de herindeling in 2005 deed het dienst als het raadhuis van de gemeente Hengelo Gld. Sindsdien staat het leeg. Eerdere pogingen om het te verkopen slaagden niet, omdat deze financieel niet haalbaar bleken.
Wethouder Willem Buunk noemt meerdere redenen om het traject van actieve verkoop in te zetten: "Het pand staat al lang leeg en daar wordt het niet beter van. Daarnaast trekt de huizenmarkt flink aan en zijn er belangrijke ontwikkelingen in het centrum van Hengelo door het actieprogramma Vitale Kern Hengelo en de bouw van het Medisch Centrum op het terrein achter het oude gemeentehuis. Daarom is dit een goed moment om het in de actieve verkoop te zetten."

Met advertenties willen gemeente Bronckhorst en makelaar Gerrits belangstellenden prikkelen om een goed plan in te dienen. De verkoopprijs bedraagt 129.000 euro, maar er wordt veel waarde gehecht aan welke investeringen de koper wil doen aan de invulling. "Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld op het gebied van horeca, creativiteit of zakelijk met flexplekken. Het is groot genoeg om meerdere functies te combineren. We willen graag een prachtig plan waar Hengelo beter van wordt, het liefst van mensen met een binding met het dorp. Het moet iets toevoegen aan de omgeving en onderscheidend zijn. Het plan moet recht doen aan het karakter van het historische gebouw met monumentale uitstraling, ook al staat het niet op de monumentenlijst", aldus Buunk.

De buitenmuren moeten in de huidige staat blijven, alleen aan de achterzijde zijn er wellicht (beperkte) mogelijkheden tot uitbreiding. Nieuw is dat het nu ook gecombineerd kan worden met woonruimte. Eerder was dat niet mogelijk door de regionale afspraken over de woningcontingenten, maar de gemeenten in de Achterhoek zijn in overleg om de mogelijkheden te verruimen. Buunk: "Als het bij het plan past en nodig is, is er ruimte voor bijvoorbeeld één of twee woonstudio's."
Een plan indienen kan tot eind januari waarna een commissie zich over de ingediende voorstellen zal buigen.


Meer informatie op www.bronckhorst.nl/oudegemeentehuis