Dini Lichtenberg, Trees Memelink, Gerard van de Woerdt en Tini Aalbers, de gehuldigde jubilarissen. Foto: Alice Rouwhorst
Dini Lichtenberg, Trees Memelink, Gerard van de Woerdt en Tini Aalbers, de gehuldigde jubilarissen. Foto: Alice Rouwhorst

Medailles en speld van zilver en goud

BAAK – Op de derde zaterdag van november wordt traditiegetrouw in de St. Martinuskerk het Caeciliafeest gevierd. De heilige Caecilia is de patrones voor allen die in en rond de kerk muziek maken. Afgelopen zaterdag 24 november werd aan het eind van de dienst uitgebreid stilgestaan bij de verdiensten van het koor en werden vier jubilarissen gehuldigd.

Door Alice Rouwhorst

De mooi gezongen dienst werd geleid door pastoor de heer H. Scheve. Speciaal was het gezongen 'Panis Angelicus' door de organist en dirigent Gerard van de Woerdt en de heer Toon Eliesen. Aan het eind van de dienst sprak diaken de heer A. Bos het kerkkoor, dat deze avond bestond uit vijf heren en zeven dames, toe. "Jullie zingen graag, dat hebben we kunnen horen. Eenmaal lid, dan zeg je het koor niet snel vaarwel. Want zingen doet je goed. Het houd je fit en gezond. En je bidt twee keer zoveel als een ander, want de uitspraak luidt: 'Zingen is dubbel bidden'." Hij sprak zijn dank uit aan alle koorleden, omdat zij vele jaren dienstbaar zijn geweest aan de liturgie en in het bijzonder aan de vier jubilarissen, die vervolgens naar voren werden gevraagd.

Spelden in goud en zilver
"Het bestuur van de Diocesane Sint Gregoriusvereniging in het aartsbisdom Utrecht heeft u allen een kerkelijke onderscheiding op muziekgebied toegekend", vervolgde Bos. Allereerst kreeg mevrouw Dini Lichtenberg-Baakman de gouden Sint Gregorius draagspeld met het cijfer '50' erop door hem opgespeld. Vervolgens kregen mevrouw Trees Memelink-Eliesen en de dirigent de eremedaille Sint Gregorius in goud. Zij, omdat ze veertig jaar lid is van het koor en hij omdat hij al veertig jaar op meerdere plekken actief is in de kerkmuziek, waaronder tien jaar als dirigent van het Baakse kerkkoor. Tenslotte kreeg mevrouw Tini Aalbers-Steneker de eremedaille Sint Gregorius in zilver opgespeld. Zij is vijfentwintig verbonden aan het koor. Allen werden gefeliciteerd door pastoor Scheve. Ze kregen uit handen van Liesbeth Schooltink een prachtig boeket aangeboden en ontvingen een warm applaus van de aanwezigen in de kerk.

Na een dikke eeuw geen koor meer
De geschiedenis van het kerkkoor van Baak is al meer dan een eeuw oud. Vanaf het bestaan van het huidige kerkgebouw, gebouwd in 1891 was er ook een koor. In de beginjaren bestond het alleen uit mannen. Tot de jaren zeventig zong het koor tijdens de hoogmis en beurtelings bij lofzangen. Daarnaast bij trouw- en rouwvieringen en andere speciale diensten. Het koor repeteerde wekelijks. Kwam je niet dan, dan moest je een dubbeltje betalen. Dit werd allemaal precies bijgehouden in een notitieboekje. In de jaren tachtig waren er nog een kleine dertig leden. Het aantal werd alleen maar minder, tot de huidige twaalf. Zij zingen hun laatste dienst op zondag 30 december. Daarna houdt het koor op te bestaan. Dat maakte deze viering extra bijzonder. Dit waren de laatste kerkkoor jubilarissen die gehuldigd zijn in de St. Martinuskerk.


Boeiende middag met dierenarts
Mariëtte Zonderland

TOLDIJK – Dierenarts Mariëtte Zonderland was te gast bij de Seniorensoos 'Ons Contact'. Zij vertelde boeiend over haar ervaringen als dierenarts in Burgers Zoo en in haar eigen praktijk.

De middag begon voor de ouderen met koffie en thee en een heerlijk gebakje dat hen aangeboden werd door 'Stichting Welzijn' Steenderen. Dit in verband met het vijftigjarig jubileum van de soos vorige maand. Daarna nam Zonderland het woord. Zij werkte vijf jaar als dierenarts in Burgers Zoo. Hierover vertelde ze verschillende anekdotes, zoals over een giraffe die onder narcose moest om een kalfje te krijgen. Maar zo'n groot beest laat zich niet zo maar verdoven. Dit gebeurde met een afgezaagde loop en daar ging een grote verdovingsampul in. Op deze manier lukte het om het dier te verdoven en werd het kalfje geboren. En ze vertelde over chimpansee Johnny, die ontsnapte en zichzelf te goed deed aan alles wat maar eetbaar was. Hij at zelfs een pot medicijnen leeg… Dit pakte wel en niet goed uit. Het dier werd ziek, maar gelukkig braakte het alles weer uit.
Na haar werk in de dierentuin begon ze haar eigen praktijk in Eerbeek. Deze heeft ze in 2008 overgedragen aan Graafschap dierenartsen. Uit haar eigen boek waarin ze over haar ervaringen als dierenarts schreef, las ze een aantal hilarische verhalen voor. Dit werkte behoorlijk op de lachspieren van alle aanwezigen. Tussendoor trakteerde Den Bremer de gasten op een bitterbal. De middag werd afgesloten met koffie.
De volgende seniorensoos is woensdag 5 december. Deze middag staat uiteraard in het teken van Sinterklaas en pakjes. Deze middag wordt afgesloten met een heerlijk buffet. Opgave voor deze middag kan tot 30 november bij een van de bestuursleden.

Dierenarts Mariette Zonderland als gastspreker bij seniorensoos 'Ons Contact'. Foto: PR