Groepsfoto van de deelnemers. Foto: Jarinka Hagelen
Groepsfoto van de deelnemers. Foto: Jarinka Hagelen Foto:

Jaarlijkse dagje uit Zorgboerderij De Mettemaat en De Edelingen

HENGELO - Op dinsdag 2 oktober vond het jaarlijkse dagje uit Zorgboerderij De Mettemaat en De Edelingen plaats.

De dag begon met een koffie/thee en een koek op de boerderij, waarna men een bezoek bracht aan Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink. De groep kreeg daar een rondleiding en nam een kijkje in de boomgaard en de winkel. Na de lunch ging men naar de Garvo waar een presentatie en rondleiding volgde. Aan het einde kon iedereen kiezen uit een pet of een tasje als aandenken. De dag werd afgesloten bij Wok Wamelink. De leiding dankt de mensen van Horstink en Garvo voor hun tijd, en vond het leuk om te zien waar het voer voor hun dieren vandaan komt.


Hulp gezocht voor de patrijs

STEENDEREN – Werkgroep Akkerranden van Het Steenders Landschap doet een oproep om in actie te komen voor de patrijs. Het Steenders Landschap (HSL) en de Wildbeheereenheid Steenderen (WBE) willen zorgen dat de patrijzen die nu nog 'de stakkers van de akkers' zijn straks 'de helden van de velden' zijn.

Wie herinnert het zich niet: scharrelend door het landschap een koppeltje patrijzen. Vroeger een heel normaal beeld, tegenwoordig een uitzondering. HSL wil samen met de WBE de patrijs weer kansen bieden rond Steenderen.
Iedereen met grond, veel of weinig, kan iets doen voor de patrijs. Wat is voor het overleven van patrijzen belangrijk? Hagen van meidoorn, liguster en veldesdoorn om in te schuilen en te broeden. Keverbanken; kruiden- en bloemrijke opgeploegde stroken met veel insecten en zaden als voedsel. Bloemrijke akkerranden, zoals door HSL ingezaaid op de akker in Bronkhorst, en velden (stroken) met graanstoppels of vanggewas, zodat ook in de winter voldoende voedsel beschikbaar is.
De initiatiefnemers kunnen afspreken dat zij het werk regelen, door een loonwerker uitgevoerd, dat nodig is om de grond voor de patrijs optimaal in te richten. En wellicht kan de agrarische opbrengst die gemist wordt als gevolg van de maatregelen voor de patrijs, deels worden vergoed. Ook wie zelf geen grond heeft, kan iets voor de patrijs betekenen. "Als we maatregelen gaan nemen, moeten we ook patrijzen gaan tellen," aldus Rene van Eijden, namens de werkgroep Akkerranden van Het Steenders Landschap. "Wij gaan dan zorgen dat er een groepje tellers wordt opgeleid zodat we weten wat het effect van de inspanning is. Het leuke bij de patrijs is dat het aantal heel snel zal toenemen als goede maatregelen worden getroffen. Er is al snel resultaat van de inspanning."

Bij voldoende deelname wordt een avond georganiseerd, waarop vragen over het project worden beantwoord. Belangstellenden kunnen zich aanmelden mail of telefonisch bij René van Eijden.


info@hetsteenderslandschap.nl

0575-451 669