De Kapel van Bronckhorst vóór de restauratie eind jaren '50. Foto: De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Kapel van Bronckhorst vóór de restauratie eind jaren '50. Foto: De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het vroegere Bronkhorst herleeft

STEENDEREN - De activiteitencommissie van de Historische Vereniging Steenderen (HVS) organiseert maandagavond 15 oktober een presentatie in Het Anker aan de J.F. Oltmansstraat 7 te Steenderen. Het vroegere Bronkhorst zal centraal staan. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar, aanvang 20.00 uur.

Uit het archief van de HVS en Wim Knaake, lid van de vereniging, zijn historische beelden samengesteld. Ze worden door Wim van commentaar voorzien, hij neemt de aanwezigen mee naar het vroegere alledaagse leven van Bronkhorst. Toegangsprijs voor niet leden is 3 euro per persoon, inclusief een keer koffie of thee. Leden hebben gratis toegang.


Landgoed zoekt vrijwilligers met een hart voor groen

HENGELO - Landgoed 't Meenink aan de rand van Hengelo Gld. wordt onderhouden door de familie die er woont en zij zoekt nu vrijwilligers uit de omgeving om dit werk samen met hen te doen in een nieuwe vrijwilligersgroep. Daarom wordt een informatieavond gehouden op dinsdag 9 oktober in Ons Huis aan de Beukenlaan 30 in Hengelo. De koffie met koek staat klaar om 19.30 uur. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur.

Na de ontvangst met koffie/thee zijn er twee verhalen. Karel van Basten Batenburg vertelt over de geschiedenis van het landgoed met oude foto's en wat er te doen is. André Kaper van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruitziet bij de andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen.

Wie kan meedoen?
Eigenlijk iedereen die het leuk vindt om op zaterdagen een halve dag te komen om te zagen, te snoeien of bomen te planten. Voor het groene werk is weinig voorkennis vereist, omdat de vrijwilligersgroep goed wordt begeleid. Nadat de groep is opgericht wordt een basistraining handgereedschap gegeven. De nieuwe landgoedwerkgroep wordt na oprichting gefaciliteerd door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Over Landgoed 't Meenink
De landgoederen in de gemeente Bronckhorst, zoals Landgoed 't Meenink, zijn bekend om hun pracht, maar vragen ook veel inzet voor de instandhouding ervan. 't Meenink is een verborgen pareltje in het landschap, pal naast Hengelo met een monumentale buitenplaats, park, bos, een oude boomgaard, weides en lanen. De familie werkt met veel toewijding om dit mooie landschap te bewaren voor de toekomst. Hulp is daarbij zeer waardevol.


Leger des Heils zoekt collectanten in Bronckhorst

BRONCKHORST - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Bronckhorst voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren. Maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus, voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Aanmelden kan via de site.


www.legerdesheils.nl/collecte