Sue Notten (links) met haar collega Linda Dijkgraaf tijdens het NK in Soesterberg. Foto: Aufguss NK/Erik Bierenbroodspot
Sue Notten (links) met haar collega Linda Dijkgraaf tijdens het NK in Soesterberg. Foto: Aufguss NK/Erik Bierenbroodspot

Sue Notten mag naar WK opgieten in Duitsland

Hengelose doet mee aan 's werelds grootste sauna-evenement

Door Luuk Stam

Ze is pas sinds vorig jaar gastvrouw bij wellnessresort Thermen Bussloo, maar Sue Notten (39) uit Hengelo behoort nu al tot de besten ter wereld in het opgieten. Van 17 tot en met 23 september mag ze zich in de finale van het Aufguss WM – oftewel het wereldkampioenschap opgieten – in het Duitse Wendisch Rietz meten met collega's van over de hele wereld.

Het Aufguss-ritueel staat bekend als de meest intense saunabeleving. De gastheren of gastvrouwen gieten hierbij water met etherische olie op hete lavastenen. Dat gebeurt in een grote ruimte met plek voor meerdere gasten. Het opgieten zorgt voor een heilzame lucht, die de saunameesters verspreiden door op theatrale wijze met een handdoek te wapperen.

Het zorgt voor een intense warmtebeleving, die nog eens versterkt wordt door een schouwspel van licht en geluid. Daarnaast vinden de vijftien minuten durende sessies plaats in steeds weer een ander thema. Op een scherm zijn beelden te zien, die passen bij dat thema. Alles bij elkaar maakt het dat gasten vaak spreken van een ongelofelijke belevenis.

Het complete plaatje spreekt Notten enorm aan. "Je kunt de gasten raken met je thema en je verhaal", stelt de Hengelose, die in korte tijd helemaal verknocht is geraakt aan dit werk. "Ik vind het mooi dat je die passie kunt delen met de gasten en dat je ze voor vijftien minuten een fijne en unieke ervaring kunt geven."

Bij Thermen Bussloo werkt ze samen met haar collega Linda Dijkgraaf, met wie ze tijdens het WK een team vormt. Samen namen ze ook al deel aan het Nederlands kampioenschap opgieten. Dat stond in juni op het programma in een heus Sauna Theater in Soesterberg, helemaal nieuw en met plek voor 180 gasten tegelijkertijd.

Notten en haar collega vielen er in de halve finale nipt af. Via een extra ronde kregen ze alsnog de kans om zich te plaatsen voor het WK. Die kans grepen de twee met beide handen aan. In het weekend van 1 en 2 september waren ze de beste van elf deelnemende teams. Zo verdienden de twee een wildcard om alsnog af te mogen reizen naar het WK in Duitsland.

Daar mogen ze hun kwaliteiten tonen in een saunaresort in Duitse Wendisch Rietz, een dorpje aan de Scharmützelsee ten zuidoosten van Berlijn. Notten kijkt ernaar uit: "Ik verwacht niets, maar ik heb er heel veel zin in", besluit ze. "Als we erin slagen om ons verhaal goed over te brengen op de gasten, dan is dat voor ons al een overwinning."