Bouw vrieshuis stopgezet na
ontdekking antiek kerkhof

STEENDEREN - Bij graafwerkzaamheden ten behoeve van een kolossaal vrieshuis op het terrein van aardappelverwerker AVIKO is een kerkhof uit de zeventiende eeuw ontdekt. Stoffelijke resten van een nog onbekend aantal niet geïdentificeerde personen zijn hierbij opgegraven. Archeologen van de Universiteit van Nijmegen hebben, na overleg met de gemeente Bronckhorst, de werkzaamheden per direct stil laten leggen. Bij de opgravingen is ook de ruïne van een koelhuis uit de gouden eeuw ontdekt. Maar daar werd geen rösti in bewaard.

"Omdat koelcellen zoals we die nu kennen nog niet bestonden, was het in die jaren gebruikelijk dat de lichamen van overledenen geconserveerd werden in een zogenaamd 'Koelhuis' dat zich bevond op of naast de begraafplaatsen. Die koelhuizen werden diep uitgegraven in de bodem, zodat de temperatuur er altijd lager bleef dan in de buitenlucht. Dit vertraagde het natuurlijke ontbindingsproces", aldus een woordvoerder van de Universiteit van Nijmegen. "Een unieke vondst," juichen de leden van de Internationale Vereniging Cimeterium Archeologie, die onderzoek gaan doen naar het kerkhof en het antieke koelhuis.
Hoe en wanneer dat onderzoek plaats zal gaan vinden is nog niet duidelijk. Er zijn bouwhekken geplaatst om het terrein, om buurtbewoners van het kerkhof te weren en de stoffelijke overschotten, sommige nog in verrassend goede staat, op de bouwplaats te houden. Verwacht wordt dat het onderzoek geruime tijd in beslag zal gaan nemen. De directie van AVIKO is zich aan het beraden op de nabije toekomst, nu de ingebruikneming van de vriestoren nog jaren op zich zal laten wachten.
Op 15 september volgt een persconferentie. Meer details over de vondst en het in te stellen onderzoek zullen hier gepresenteerd worden. Er zal gelegenheid zijn tot het stellen van vragen voor pers en inwoners van Steenderen. Belangstellenden voor de persconferentie worden uitgenodigd om 14.00 uur op het Burgemeester Buddingh' plein te Steenderen.