Een hondenact voor het hooggeëerde publiek van de 4x4Wakka. Foto: Alice Rouwhorst
Een hondenact voor het hooggeëerde publiek van de 4x4Wakka. Foto: Alice Rouwhorst

'Hooggeëerd publiek, welkom bij
Circus Wakka Wakka'

RHA – De laatste tocht in de reeks van vier van het wandelevenement 4x4WAKKA werd zondag gelopen in Rha en omgeving. Vele wandelaars togen op deze morgen per auto of fiets naar Fruitbedrijf Horstink waar het startsein rond half elf door spreekstalmeester Thea Lebbink werd gegeven. De circusartiesten toonden hun kunsten niet in de tent, maar langs de route in het veld.

Door Alice Rouwhorst

Het was al vroeg een drukte van belang op het erf van de familie Horstink. Vele handen maken licht werk, getuige het tijdstip van half tien waarop alles in gereed was, een uur voor aanvang. De dompteur hield zijn leeuw al die tijd onder controle, ook toen de wandelaars in groten getale langs de kooi kwamen en begonnen aan de tocht van zo'n vijf kilometer. Zelfs deze dag werden nog weer vijftig kaarten verkocht, waarop de teller een totaal aantal van 550 aangaf. Wat een succes! Een grote opsteker voor de organisatie die voor de tweede keer dit evenement op poten heeft gezet. Het voorziet duidelijk in een behoefte. Ook gezien de vele positieve reacties van de wandelaars na elke tocht.

Veldcircus
De tocht in Rha ging over verharde wegen, over een sloot via de muzikale brug en langs sloten en door weiland, langs vijvers vol forellen en gaarden vol met bomen met appels en peren in wording en langs zoet geurende aardbeien. Onderweg zagen de wandelaars kleine hondjes gewillig door de hoepels springen, konden ze een rood neusje halen en balanceren op het slappe koord ( lees: stevige bank) met rokje aan en parapluutje in de lucht.
Het dragen van een leuk, gek, mal hoedje leverde een gratis ijsje op. Een enkeling had hier gehoor aangegeven, maar vele wandelaars droegen blijkbaar een onzichtbare, want iedereen kreeg een ijsje uitgereikt. Voor degene die drie of vier keer meegewandeld hadden, wachtte bij inlevering van de stempelkaart een mooie 4x4Wakka medaille met deze keer een kleintje erbij in de vorm van een smiley. Velen bleven nog gezellig na kletsen onder het genot van een drankje, terwijl de kinderen zich vermaakten op het springkussen en bij de eenhoorns (pony's).

Wandelen met heel veel vermaak onderweg
De eerste wandeling van de vier startte dit jaar in Bronkhorst naast de kapel. Door onweer een dag later dan gepland, maar gelukkig hadden 390 wandelaars ook een avond later een lege agenda. Deze tocht voer door Bronkhorst naar het veer, door de uiterwaarden van de IJssel en een koeienstal met naast melkvee ook kalfjes met een hoog knuffel- een aaibaarheidsgehalte. De route ging verder en niemand minder dan Rembrandt van Rijn zat in het veld te schilderen. Verder langs de Molenkolk en op de Grote Beek roeiden een paar piraten die op krokodillen aan het vissen waren. Via de kasteelheuvel eindigde de tocht weer bij de kapel.

Een week later was het de beurt aan Baak om de wandelaars te ontvangen. Vanaf het Dambroek werden ze eerst door het Wakka keuringsstation bij garage Niesink geleid waar onder andere het profiel van de schoenen gemeten werd. Sommigen kregen Wakka smeerolie toegediend, vóórdat ze het Wakka 'Oke' keuringsstempel konden ontvangen. Langs de ruïne toren waar een ridder ter paard was en er hevig gevochten werd ging de tocht via de Molenweg het veld in. Djembérs trommelden bij een stoofpot er driftig op los, de soepelheid kon getest worden bij het gymna(ela)stiek waarna op Wakka Beach uitgerust kon worden. Via de rode deur kwamen de wandelaars in het bos waar ze op safari gingen via een zeer oneffen pad. Een aap en heel veel beren kwamen ze onderweg tegen. Op het voetbalveld herleefden de tijden van weleer met de Baakse Boys. Het eind van de wandeling was een grote rondleiding door het bedrijf BMI-Thegon, waar speciaal voor deze avond alle machines draaiden.

De derde avond, weer een week later, vertrokken de wandelaars van Zorgboerderij de Bult in Toldijk. Deze tocht stond geheel in het teken van de dieren en natuur. Ook hier ging de wandeling door weilanden en langs sloten en moest men af en toe een grote koeienvlaai mijden. De kennis van de natuur werd getest door kwisvragen onderweg, zoals geluiden van vogels en het herkennen van vissen en bomen. Af en toe ritselde er wat in het struikgewas… een tijger? Of was het Tarzan hoog in een boom? En was dat niet Jane? Via een touwbrug, gemaakt door Scouting Sweder uit Hummelo, kon een brede beek overgestoken worden. Gelukkig stond de badjuffrouw erbij om toezicht te houden en indien nodig in te grijpen. Alle vrijwilligers waren hier in een dierenpak gestoken, van pinguïn tot olifant en van wolf tot panda.

Van de gebaande paden af
Ook deze 4x4WAKKA bracht de wandelaars op plekken waar ze niet eerder geweest waren, domweg omdat ze er nog nooit gewandeld hadden maar ook omdat de route over eigen terreinen gaat. Een unieke kans om in de wandelgemeente van het jaar van de gebaande paden af te gaan. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement en bedankt allen die op welke wijze dan ook zijn of haar steentje heeft bijgedragen.

Piraten bij Wakka Bronkhorst/Steenderen. Foto: Alice Rouwhorst
Lekker aan de wandel tijdens de 4x4 Wakka. Foto: Alice Rouwhorst