Bestuurslid Bertus Menkveld (links) en ‘mister Pax Praat’ Herman Groot Wassink tonen het boek over het 50-jarige clubblad. Foto: Luuk Stam
Bestuurslid Bertus Menkveld (links) en ‘mister Pax Praat’ Herman Groot Wassink tonen het boek over het 50-jarige clubblad. Foto: Luuk Stam

Pareltjes uit de Pax Praat verzameld in boek

Clubblad van Pax houdt na vijftig jaar op te bestaan

Door Luuk Stam

HENGELO - Voor de Hengelose voetbalvereniging Pax is 2018 een bijzonder jaar. De club viert op zaterdag 16 juni het negentigjarig jubileum, maar ook het clubblad heeft een mijlpaal te vieren. Dat is meteen de laatste, want de Pax Praat houdt na vijftig jaar op te bestaan. Vanaf 1968 viel het blad wekelijks bij de leden van de voetbalvereniging op de deurmat. Pax-bestuurslid Bertus Menkveld opperde het idee om ter ere daarvan een boek uit te brengen.

Hij benaderde uitgever Willy Hermans en vormgever Ab Meenink. Ook 'mister Pax Praat' Herman Groot Wassink, Erwin ten Kate, Kristian van Petersen en Teun Stortelder werkten mee. Het resultaat is een 240 pagina's tellend boekwerk, dat de makers in het jubileumweekend van Pax presenteren.
In het boek '50 jaar Pax Praat, een halve eeuw clubbladhistorie' komen hoogtepunten uit de in totaal 1640 uitgaven van het clubblad terug. "Het is een uniek fenomeen", stelt Willy Hermans, die zelf in het verleden ook nog redactielid van de Pax Praat was. "Er is bij mijn weten nergens in Nederland een club waar vijftig jaar lang iedere week een clubblad is verschenen. Dat is wel een boek waard."
De makers verdeelden het geheel in vijf decennia en gingen samen aan de slag. "We hebben per seizoen gekeken naar de rode draad en die vertaald naar de tijdsgeest van nu", vertelt Kristian van Petersen. "Je komt grappige dingen tegen. Bijvoorbeeld dat er ooit een damesteam was dat is gestopt omdat er niet genoeg dames waren. Dat is nu niet meer voor te stellen."

Het blad veranderde door de jaren heen flink. De Pax Praat kreeg een steeds moderner uiterlijk, maar ook de inhoud ontwikkelde zich. Zo stonden er in de allereerste edities helemaal geen wedstrijdverslagen. Het was eerder een dorpsblad met roddel en achterklap. Zelfs trouwerijen stonden erin. "Maar op een gegeven moment raakten we uitgeschreven", zegt Herman Groot Wassink, die vanaf het begin bij het blad betrokken was. "Toen zijn we overgaan op de wedstrijdverslagen."
Dat de Pax Praat er nu mee stopt, heeft meerdere redenen. Zo verdwijnt de jarenlang voor de dozen gebruikte opzetmachine en maakt de ruimte waarin die stond plaats voor toiletten. "Maar je moet het ook in perspectief zien", zegt Van Petersen. "Het liep op z'n eind en het concept is achterhaald. 50 is een mooi getal en dus is dit een mooi moment om het onvermijdelijke te laten gebeuren."
Wie de Pax Praat misschien wel het meest gaan missen, zijn de mannen van de inlegploeg. Elke woensdagochtend kwamen zij in de bestuurskamer bij elkaar om het blad in elkaar te zetten. "Dat was om half negen hier en om negen uur beginnen", vertelt Groot Wassink. "Soms waren we om elf uur klaar, maar soms ook pas om kwart over elf. We hebben altijd heel veel gelachen."
Het boek '50 jaar Pax Praat, een halve eeuw clubbladhistorie' kost 20 euro en is tijdens het jubileumweekend verkrijgbaar in de Pax-kantine. Vanaf volgende week is het boek te koop bij Shop Melange en via www.uitgeverijhermans.nl.

Pax viert 90-jarig jubileum met wedstrijd tegen Oud-Feyenoord
De Hengelose voetbalvereniging Pax bestaat negentig jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op vrijdagavond 15 juni is er op sportpark Het Elderink een receptie voor genodigden. Op zaterdag 16 juni is iedereen hier welkom om het jubileum mee te vieren. Om 19.00 uur trapt dan een gemixt team van Pax af tegen de mannen van Oud-Feyenoord. Aansluitend is er vanaf 20.30 uur een feestavond met medewerking van Fifty Fifty Entertainment.

In het samengestelde team waarmee Pax het opneemt tegen de Feyenoorders van weleer zijn per seniorenelftal twee spelers afgevaardigd. Zowel heren als dames spelen mee. "Wij willen de hele club hierin betrekken", verklaart bestuurslid Femke Wissels. Met welke spelers Oud-Feyenoord naar Hengelo komt, is niet bekend. Wel heeft Paul Bosvelt al laten weten dat hij zeker van de partij is.
Kaarten voor de wedstrijd zijn in de voorverkoop voor 5 euro verkrijgbaar in de Pax-kantine, bij café De Jongens en bij café De Zwaan. Een kaartje aan de kassa kost 7.50 euro. Jeugd tot 16 jaar mag gratis naar binnen. Ook kaarten voor de feestavond aansluitend op de wedstrijd kosten in de voorverkoop 5 euro. Een kaartje aan de deur kost 7.50 euro. De toegang van de feestavond is vanaf 16 jaar.