Koen Hermans weer op het podium

HENGELO - In voorgaande jaren was het nog een uitzondering als Koen Hermans een podiumplaats veroverde. In het huidige seizoen is het de normaalste zaak van de wereld geworden. Ook in de zesde Grand Prix Zijspancross van 2018 in Letland stond de trotse Hengeloër samen met zijn Franse bakkenist Nicolas Musset op het podium door als derde te eindigen en daarmee zijn tweede plaats op de WK-ranglijst keurig handhaafde.

In het warme Cesis gingen Brown/Millard als snelste weg, al snel gepasseerd door Giraud/Badaire. Giraud toonde aan weer snel te zijn, maar het lukte weer niet de strijd lang zonder motorpech vol te houden, zodat hij al snel naar de pits kon. Vanluchene/van den Bogaart zagen hun kans schoon, maar na vijf ronden wisten Bax/Stupelis de leiding over te nemen om deze niet meer af te staan. Achter Bax en Vanluchene moest Team Hermans/Musset flink aan de bak om Dierckens, Santermans en Brown te passeren, maar toen dat lukte konden ze een prima derde plek op hun naam schrijven voor de gebroeders Cermak en Brown/Millard. De herstelde Daniël Willemsen was weer van de partij, maar moest van rij 2 starten. Onderweg viel hij ook nog even stil, zodat er niet meer dan een elfde plek in zat, vlak voor Van Werven/Mans.
Ook in de tweede manche waren het de Britten Brown/Millard die met hun linkse bak er als snelste vandoor gingen. Vanluchene/van den Bogaart namen in de tweede ronde de koppositie over en namen al snel een flinke voorsprong op Veldman/Janssens en Hermans/Musset. Bax/Stupelis wurmden zich intussen naar voren en toen Veldman uitviel schoven ze op naar de tweede plek, maar konden het de koplopers niet meer lastig maken. Vanluchene/van den Bogaart wonnen daardoor hun vierde Grand Prix op rij, behouden de red plate en verstevigden hun positie op jacht naar het WK-goud. Bax/Stupelis en Hermans/Musset eindigden als tweede en derde en dat was ook de eindstand van het dagklassement. Deze drie lijken ook de dienst uit te gaan maken in de strijd om het wereldkampioenschap. Willemsen/Bax kwamen in de tweede manche als zevende over de streep achter Brown/Millard, Dierckens/Rostingt en Varik/Daiders. In de loop van de week verhuist de zijspankaravaan naar het naburige Estland, waar zondag in Kivioli de zevende Grand Prix wordt verreden.
Dagklassement Cesis: 1. Vanluchene 47 punten, 2. Bax 47 pnt, 3. Hermans 40 pnt, 4. Brown 34 pnt, 5. Dierckens 31 pnt.
Tussenstand WK na 6 GP's: 1. Vanluchene 273 punten, 2. Hermans 234 pnt, 3. Bax 174 pnt, 4. Willemsen 160 pnt, 5. Brown 160 pnt.