Goud voor zwemster Imke Riefel uit Hengelo. Foto: PR
Goud voor zwemster Imke Riefel uit Hengelo. Foto: PR

Imke Riefel zwemt twee keer op rij naar goud

HENGELO – Het zijn succesvolle weken voor de pas 9-jarige Hengelose zwemster Imke Riefel. Op zaterdag 14 april was ze de snelste op de 100 meter schoolslag tijdens de Minior Swim Cup in Eindhoven. Zes dagen eerder – op zondag 8 april – veroverde Imke ook al de gouden medaille bij de Gelderse Minioren Sprintkampioenschappen in Doetinchem. Hier was ze de beste op de 50 meter schoolslag.

Door Luuk Stam

Imke maakt nu ruim een half jaar deel uit van de jeugdselectie van de Doetinchemse zwemvereniging NDD. Ze zwemt in de categorie Minioren 3 en 4, met zwemsters die zijn geboren in 2008 en 2009. In februari deed de jonge Hengelose al mee aan nationale wedstrijden in Leiden. Ook hier mocht ze uitkomen op de 100 meter schoolslag. Tussen de beste Nederlandse zwemsters in haar leeftijdscategorie pakte Imke toen de negende plek. In Eindhoven deed ze daar op 14 april nog een flinke schep bovenop. Hier zwom ze in een startveld van veertig schoolslagzwemsters iedereen op ruimte achterstand. Met een persoonlijk record van 1.40.09 was Imke bijna twee en een halve seconde sneller dan de nummer twee. Op de 100 meter vrije slag eindigde de jonge Hengelose als vijftiende. Met haar tijd van 1.25.09 verbeterde ze haar persoonlijk record hier met ruim vijf seconden.
In zwembad Rozengaarde in Doetinchem kwam Imke op 8 april op de 50 meter schoolslag tot de winnende tijd van 45.63. Het was niet haar enige succes tijdens de Gelderse sprintkampioenschappen voor minioren. Op zowel de 50 meter vrije slag (37.12) als de 50 meter rugslag (42.47) pakte Imke de derde plek en daarmee een bronzen medaille.


Koen Hermans 2de in Grand Prix van Spanje

TALAVERA DE LA REINA – Zijspancrosser Koen Hermans heeft een uitstekende tweede plaats behaald tijdens de Grand Prix van Spanje. Hij won de eerste manche op overtuigende wijze en na de vierde plek in de tweede manche eindigde hij in het dagklassement op de tweede positie. Ook in de tussenstand van het WK-klassement staat het duo Hermans/Musset na drie wedstrijden op een keurige tweede plaats.

Door Willy Hermans

De macht lijkt bij de zijspancrossers te zijn overgenomen door twee jongeren die zich gemengd hebben in de strijd om de wereldtitel. De 22-jarige Belg Marvin Vanluchene won de Spaanse Grand Prix en voert de ranglijst aan in het WK-klassement. Hengeloër Koen Hermans is pas 21 jaar, maar weet alle oudere favorieten als Bax, Willemsen, Giraud en Brown voor te blijven. Beide jonge rijders hebben gekozen voor een ervaren wereldkampioen in de bak (Ben van den Bogaart en Nicolas Musset) en dat betaalt zich nu uit.
In Talavera de la Reina verschenen in de eerste manche zowel de favorieten Giraud/Mucenieks als Bax/Stupelis niet aan de start: Giraud/Mucenieks als gevolg van een zware crash in de warming-up, waardoor Mucenieks naar het ziekenhuis moest; Bax/Stupelis hadden technische problemen. Brown/Millard pakten de kopstart, maar al in de vierde ronde namen Hermans/Musset de leiding over om deze niet meer af te staan en met grote voorsprong winnend over de finish te gaan. Voor Koen Hermans betekende dat zijn tweede manchezege bij een Grand Prix.
Vanluchene/v.d. Bogaart lagen heel lang op de derde positie, maar in de slotronde wisten zij Brown/Millard alsnog te passeren. Willemsen/Bax reden daarachter naar een stabiele vierde plaats voor Cermak/Cermak en Varik/Daiders. Een andere Hengeloër Roy Bijenhof was ook present in Spanje. Door een blessure van Van der Putten staat hij in de bak bij Julian Veldman en pakte een voortreffelijke tiende plaats. Keuben/Rietman finishten als 14e, van Werven/Mans vielen in de 6e ronde uit.

Nauwelijks anderhalf uur later begonnen 25 koppels aan de tweede manche, nu wel met Bax/Stupelis. Hermans/Musset raakte het stuur van Brown/Millard, zodat beiden een slechte start hadden. Willemsen/Bax was het snelste weg, maar na vier ronden gingen Vanluchene/v.d. Bogaart hen voorbij om onbedreigd de manche en daardoor de dagzege te winnen. De eerste Grand Prix-zege voor Marvin Vanluchene, en hopelijk gaat ook Koen Hermans zijn voorbeeld volgen .
Bax/Stupelis veroverden met hun tweede plaats weer eens WK-punten, terwijl nr. 3 Brown/Millard voor het eerst dit seizoen op het podium stonden met een derde plaats.
Hermans/Musset wisten nog wel Willemsen/Bax te passeren, maar waren tevreden met de vierde positie, omdat dit de tweede plaats in het dagklassement en het WK-klassement betekende.
Van Werven/Mans kenden een heel goede start, maar vielen uiteindelijk terug naar plaats 9. Veldman/Bijenhof eindigden als 13e, Keuben/Rietman als 16e.
Vanluchene/v.d. Bogaart verstevigden hun leiderspositie en gaan met 13 punten voorsprong naar de volgende Grand Prix op 6 mei in Chernivtsi, Oekraïne met twee Achterhoekers op 2 en 3!

Dagklassement: 1. Vanluchene 47 punten, 2. Hermans 43, 3. Brown 40, 4. Willemsen 34, 5. Cermak 31.
WK-klassement: 1.Vanluchene 131 punten, 2. Hermans 118, 3. Willemsen 105, 4. Varik 86, 5. Wilkinson 76.