Zeven plantlocaties tijdens Boomfeestdag Bronckhorst

BRONCKHORST - Dit jaar werken acht scholen in de gemeente Bronckhorst op 14 maart mee aan de Boomfeestdag: drie scholen uit Hengelo (Bekveld met 25 leerlingen, De Leer met 16 leerlingen en Roozengaardsweide met 21 leerlingen), twee scholen uit Vorden (Het Hoge en De Vordering met in totaal 46 leerlingen), één uit Zelhem (Jan Ligthartschool met 33 leerlingen), één uit Drempt (De Klimtoren met 29 leerlingen) en één uit Steenderen (De Pannevogel met 37 leerlingen).

De organisatie ligt in handen van het Boomfeestdagcomité Bronckhorst met vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurorganisatie 't Onderholt en de lokale hoveniers Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen.

Plantlocaties
De drie scholen uit Hengelo gaan bomen en bosplantsoen planten bij twee particulieren: aan de Oude Kruisbergseweg 1 ten zuiden van Keijenborg en bij Slotsteeg 16 ten noorden van Hengelo. De leerlingen gaan respectievelijk aan de slag met 21 laanbomen, 4 fruitbomen en 675 stuks bosplantsoen en nog eens 2 fruitbomen en 345 stuks bosplantsoen.
De Jan Ligthartschool wordt verwacht aan de Kroezekampweg ten noorden van Zelhem. Daar gaan ze 4 al wat forsere berken, 4 elzen en 4 zomereiken langs de openbare weg planten. De leerlingen krijgen hier hulp van wethouder Antoon Peppelman.
De Pannevogel blijft in Steenderen en gaat op het adres dr. Ariënsstraat 44a een meidoornhaag planten bij een particulier en aan de Lindeweg tien lindebomen.
De leerlingen van De Vordering en Het Hoge uit Vorden mogen een heleboel bomen planten aan het Hoetinckhof. Deze historische houtwal wordt de komende jaren flink opgeknapt. De afgelopen jaren is hieraan weinig onderhoud verricht door de gemeente. Ook had de houtwal veel last van dumpingen vanuit de buurt.
Leerlingen van de Klimtoren uit Drempt gaan samen met burgemeester Marianne Besselink beginnen aan de opknapbeurt van het parkje De Braamberg bij de Rijksweg.

Alle plantwerkzaamheden beginnen rond 10.00 uur.


Meer informatie via boomfeestdagbronckhorst2.0@gmail.com


Lezing Symboliek en Zonde

HENGELO - De werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de gezamenlijke kerken Hengelo Gld. organiseert op 22 maart van 20.00 tot 22.00 uur in Ons Huis een thema-avond onder leiding van Rien Overvelde. Rien was in zijn werkzame leven avondleraar tekenen. Hij heeft onder andere over zijn studententijd een boek geschreven: 'Jongens van het internaat' over het Lugderinternaat in Hilversum en is de ontwerper van het Ludgerbeeld bij Den Eltern in Zutphen.

In het grijze verleden zijn kunstenaars en psychologen al bezig geweest met het fenomeen 'zonde'. Bekend is het schilderij van Jeroen Bosch: 'de zeven hoofdzonden' en ook de kerkvader Augustinus heeft een poging ondernomen om het begrip 'zonde' voor de eenvoudige gelovige te omschrijven. In het woordenboek wordt een zonde omschreven als een overtreding van de goddelijke of zedelijke voorschriften. Men onderscheidt de erfzonde, de dagelijkse zonden en de hoofdzonden of doodzonden.
Om voor de gewone mens duidelijk te maken wat de consequentie was van het begaan van een zonde waren er symbolen van dieren om uit te drukken wat iemand fout had gedaan. Zo is een afbeelding van een zwijn het symbool van onmatigheid, nergens iets van aantrekken. Een egel (stekelvarken) beeldt uit dat iemand zich zonder reden kwaad maakt, de stekels opzet. Lange tenen en een kort lontje zeg maar.
Behalve een schilderij over de zeven hoofdzonden is er ook een spannende detectivefilm genaamd 'Zeven', is er een muziekstuk dat op dit thema is gebaseerd met een dans en zijn er vloertegels met de motieven van de zeven hoofdzonden in de St. Willibrorduskerk in Vierakker.
Het belooft een boeiende avond te worden. Kosten: Vrije gift.

Informatie bij Gerrie Vos, 06-38700488 of gege1956@upcmail.nl, Ans Schabbink, 06-13240336 of ansdemmer@gmail.com of Frida Meints, 06-51007904 f.meints@gmail.com.


Kledingverkoop bij De ClédingkanTine

HENGELO - Wat is leuker om een overvolle kledingkast op te ruimen en er toch nog iets voor terug te krijgen. Kom een verkoopnummer halen en breng de kleding in bij de ClédingkanTine, een pop up winkel voor een dag.

De nummerverkoop is op donderdag 15 maart van 9.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler aan de Spalstaat 5 in Hengelo Gld. 24 prijsstickers om de kleding zelf thuis te prijzen kosten 1,50 euro.
Op woensdag 28 maart tussen 18.00 en 18.30 kan de kleding worden ingeleverd en op vrijdag 30 maart tussen 11.00 en 12.00 kan het restant kleding en de envelop met verdienste opgehaald worden. De overgebleven kleding gaat naar de Kledingbank in Doetinchem.
De Tiener/Damesbeurs is op donderdag 29 maart van 11.00 tot 20.00 uur in De Drievetol aan de Spalstraat 29 in Hengelo Gld.


www.cledingkantine.nl

Facebookpagina De ClédingkanTine