Collecteweek ZOA: vrijwilligers in actie voor vluchtelingen wereldwijd

STEENDEREN - In de week van 26 tot en met 31 maart collecteren vrijwilligers in Steenderen voor stichting ZOA. Met het thema 'Sta stil bij vluchtelingen wereldwijd', vraagt de hulporganisatie aandacht voor de ruim 65 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om deze mensen te ondersteunen met noodhulp en hen te helpen een nieuwe start te maken.

Hulp ter plekke
Marion Knol organiseert de collecteweek in Steenderen. Marion Knol: "Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt. Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen. Zo werkt ZOA bijvoorbeeld met kinderen die lijden onder de burgeroorlog in Jemen, jongeren die gevlucht zijn uit Eritrea en Rohinya-gezinnen in Myanmar. ZOA helpt hen met voedsel, schoon drinkwater en (tijdelijk) onderdak. Ook na een ramp blijft ZOA om te helpen totdat de mensen weer op eigen kracht verder kunnen."

Donatie per SMS
In Steenderen wordt dit jaar voor de tiende keer een collectie voor ZOA georganiseerd. Met de opbrengst van de collecte kan ZOA mannen, vrouwen en kinderen in oorlogsgebieden ondersteunen. Wie geen geld in huis heeft, of de collectant misloopt, kan ook doneren door 'ZOA' te sms'en naar 4333 (eenmalig 1,50 euro).


V.I.T. /mantelzorg, een avond bij ZijActief

KEIJENBORG - VIT/ Mantelzorg verzorgde woensdagavond 21 februari een avond bij ZijActief. Voorzitter Alwien Seesing opende de avond.

Het verslag van de vorige maand werd voorgelezen en een gedicht. Internationale Vrouwendag donderdagavond 8 maart in Dorpshuis De Horst Keijenborg werd bekend gemaakt, evenals opgave voor zaterdag 10 maart voor de Provinciale jaarvergadering, een halve of hele dag. De fietstocht kwam ook ter sprake, wie dit wil regelen, en de autotocht.

Hierna werd het woord gegeven aan Ingrid te Winkel, zij gaf een presentatie van VIT mantelzorg in samenwerking met een medewerker van de gemeente Bronckhorst. Veel ondersteuning gaat via het Sociaal Team.
Mantelzorg kan heel langdurig zijn. Vaak is het geen vrije keus. Mantelzorg is dat iemand wel acht uur per week en langer dan drie maanden voor iemand zorgt. Mantelzorger is niet te verwarren met zorgvrijwilliger, het gaat echt om het verzorgen een naaste, familie of buur. Veel mantelzorgers zijn boven de 45, dat zijn meestal de categorie die de ouders verzorgen, en van boven de 55 die de partner verzorgen. Soms zijn het kinderen die voor een broertje of zusje kleine dingen verzorgen. Een zieke of een hulpbehoevende thuis kan veel impact hebben voor de rest van de familie. Kinderen durven soms haast geen vriendje of vriendinnetje mee naar huis te nemen, om wat er thuis gaande is.
Het was een indrukwekkende avond. Er kwamen dan ook veel vragen. Iedereen kan er mee te maken krijgen, vroeg of laat. En dan is het fijn te weten waar men terecht kan. Mensen moeten geen drempel hebben en met vragen naar het Sociaal team gaan.

De gasten werden bedankt voor hun uitleg, waarna de leden de gasten bedankte met een luid applaus.

De volgende avond is 21 maart en begint dan om 19:.00 uur.