Zal het Alt van Steve Gammage (r.) en Gerard van den Broek het 'Nederlands Nieuwe' bier zijn? Foto: Raymon Gammage
Zal het Alt van Steve Gammage (r.) en Gerard van den Broek het 'Nederlands Nieuwe' bier zijn? Foto: Raymon Gammage

Komt 'Nederlands Nieuwe' bier uit Rhabergse ketels?

Samenwerking Bronckhorster Brewing Company en Hertog Jan

Door Liesbeth Spaansen

RHA/ARCEN - Bierbrouwer Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company op Rha en meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan in Arcen hebben op Rha, woensdag 28 februari, samen aan de ketels gestaan. Zij hebben na een oproep van het tienjarige Bierburo een bier gebrouwen dat meedingt voor de titel 'Nederlands Nieuwe'.

"De samenwerking is begonnen met de bierbrouwwedstrijd, geïnitieerd door biersommelier Henri Reuchlin van het Bierburo," vertelt Raymon Gammage, zoon van Steve Gammage en woordvoerder van de Brewing Company op Rha. "Nederland telt zo'n 550 bierbrouwers en deze kregen allemaal een mail waarin Reuchlin uitlegde dat er eigenlijk géén uitgesproken Nederlands bier is. De aangeschreven bierbrouwers werden nu door hem uitgedaagd dit te brouwen."

Steve Gammage en Gerard van den Broek zijn al jaren goed bevriend. "Toch was het een grote verrassing dat Gerard mijn vader opbelde om te vragen of hij op Rha aan de slag kon om samen bier te brouwen dat mee kan dingen naar de titel 'Nederlands Nieuwe'. De Hertog Jan bierbrouwerij is tenslotte veel groter. Gerard wilde echter in een kleine, maar goede brouwerij een kleinere hoeveelheid bier brouwen. Afgelopen week al waren zij samen aan het werk en daar ontstond een mooi bier. Het heeft nog geen naam maar beide brouwers zijn er heel enthousiast over. Voor dit bier zijn zij geïnspireerd door het gegeven dat sinds 1800 zowel in Nederland als in Duitsland werd begonnen met het drinken van Alt bier. Steve en Gerard hebben nu een nieuw Alt gebrouwen, een amber/bruin kleurig bier met 5,5% alcohol. De naam voor dit Alt bier zal eind maart worden bekend gemaakt."

Professionele bierbrouwers konden tot 1 maart inschrijven en het bier moet voor 1 juni zijn aangeleverd. Daarna gaat een jury met bekenden uit de bierwereld de bieren beoordelen, zowel op kwaliteit als op originaliteit en creativiteit. Op 13 juni wordt de winnaar van 'Nederlands Nieuwe' bekend gemaakt. Het winnende bier wordt onder meer opgenomen in het assortiment van slijterijketen Mitra.

De samenwerking tussen de Bronckhorster Brewing Company en Hertog Jan wordt overigens ook in de toekomst voortgezet. Bronckhorster en Hertog Jan gaan naast het Altbier een Barrel Aging project starten waarin ze samen innovatieve bieren op de markt willen zetten die op houten vaten gerijpt worden.

De vaten die eerder gebruikt zijn om wijn, sherry, rum of whisky te lageren, te laten rijpen, worden voor de Barrel Aged-bieren gebruikt. De op deze houten vaten gerijpte bieren geven een bijzondere smaakervaring. "Hertog Jan brouwt eveneens bieren die vatgerijpt zijn. Momenteel heeft de Bronckhorster ook een Barrel Aged serie op de markt: serie no.1 Angus Tripel/Jack Daniels en serie no.2 Terra Incognita/Sherry Oloroso. De 3e serie is ons Barrel Aged-bier Bronckhorster Brok in de Keel Quadrupel, op Auchentoshan whiskyvaten (single malt) gerijpt."


www.bronckhorsterbieren.nl

Gerard van den Broek en Steve Gammage. Foto: Raymon Gammage