Het Steenders Landschap wijkt voor hoog water in uiterwaarden

STEENDEREN - Het Steenders Landschap heeft een werkochtend gepland op 10 februari. Het slechte nieuws is, dat de werkdag in de uiterwaarden wederom niet kan doorgaan in verband met het hoge water.

De deskundige bij het waterschap geeft aan dat de verwachtingen niet gunstig zijn. Het voorstel is nu om op 10 maart samen met de Wildbeheereenheid de knotwilgenrij in de uiterwaarden te gaan knotten.

De werkzaamheden voor 10 februari zijn daarom aangepast. Bij het clubhuis van de Steenderense Schaatsvereniging, De Ieskeet, ligt nog veel snoeihout, wat moet worden opgeruimd. Daarnaast moeten de uitlopers onder aan de stam van de knotbomen langs de Leemstraat en de singel van Jansen worden verwijderd. De HoogStamLeu gaan verder met de snoeiwerkzaamheden in de diverse Steenderse boomgaarden. Zij kunnen ook hulp gebruiken. Na de koffie zullen in het Plantenbos nog zes wilgenstaken worden geplant en de lindebomen worden verder vrijgezet zodat de laanstructuur in het bos behouden blijft. Eventueel zijn er nog voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het afdak voor de HSL-aanhanger met gereedschap.

De ochtend wordt afgesloten met soep, broodje en een borreltje in de Ieskeet.

Vrijwilligers verzamelen in de Ieskeet om 8.45 uur. Voor gereedschap en veiligheidsmiddelen wordt gezorgd. Aan-/afmelden is niet nodig.


www.hetsteenderslandschap.nl


Publieksavond Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op ingenieuze wijze meerdere planetaria. Vrijdag 16 februari en vrijdag 9 maart heeft iedereen de mogelijkheid deze te bekijken tijdens de publieksavondenen die gehouden worden van 20.00 tot circa 21.30 uur.

Er wordt een rondleiding gegeven van circa anderhalf uur door de wereld van sterren en planeten, met de bijzondere ruimtereis in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk, dit kan via de website.


achterhoeksplanetarium.nl


Digihulp: persoonlijke hulp in de bibliotheek

REGIO - Vrijwilligers van de bibliotheek helpen mensen graag, persoonlijk en op afspraak, met vragen over smartphone, tablet, ebooks, sociale media, internetvragen, e-book downloaden, e-reader, Social Media, beeldbellen of de website van de bibliotheek.

Neem voor een afspraak contact op met de klantenservice van Bibliotheek West-Achterhoek. Wie de hulpvraag en telefoonnummer achterlaat, wordt zo snel mogelijk teruggebeld om een afspraak te maken in een van de vestigingen. Iedere afspraak duurt maximaal 30 minuten. De vrijwilliger van de bibliotheek die geen antwoorden op de vragen heeft, weet vaak wel waar hij terecht kan en verwijst dan door. Wie vragen heeft over de e-reader, tablet of Smartphone, neemt het apparaat mee naar het spreekuur. Vergeet ook niet de inloggegevens mee te nemen.


0314-333445

info@bibliotheekwestachterhoek.nl


Koek voor kinderen in de Dominicaanse Republiek

STEENDEREN - Noodgedwongen moest de Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek van erwtensoep overstappen op de verkoop van koek om de jaarlijkse actie te kunnen voortzetten, maar de actie heeft ruimschoots aan de verwachtingen voldaan.

Ook dit jaar waren er weer veel vrijwilligers die enthousiast op weg gingen om huis aan huis de koek te verkopen. Bestuur bedankt deze vrijwilligers die de stichting een warm hart toedragen.
Ook dank aan alle mensen die de koek gekocht hebben om kinderen in de Dominicaanse Republiek te ondersteunen. De Seeven Stenen, Coop, Welkoop en Zeilmaker Berendsen worden bedankt voor hun medewerking aan deze actie.

De opbrengst gaat onder andere naar de wederopbouw van de projecten op de Dominicaanse Republiek die getroffen zijn door de orkaan Irma.
Denk hierbij aan verwoeste of beschadigde scholen, lesmateriaal en dergelijke. En naar opvang en scholing in het algemeen, zoals opvang van weeskinderen, scholing voor meisjes en projecten die zich richten op kinderen met een beperking.

De opbrengst komt met de vermeerdering door Wilde Ganzen uit op een bedrag van rond de 3.000 euro.
De exacte opbrengst is nog niet bekend omdat de vrijwilligersgroep uit Olburgen vorig weekeind niet heeft kunnen verkopen daar de gehele groep geveld was door de griep. Zij zullen komend weekeind alsnog koek verkopen in hun omgeving.


www.domrep.nl