Willibrordkerk Steenderen viert Byzantijnse mis

STEENDEREN - In de H. Willibrordkerk in Steenderen is zondag 4 februari om 10.30 uur een eucharistieviering volgens de Slavisch-Byzantijnse liturgie. Voorganger is pastoor Harry Scheve van de parochie HH. Twaalf Apostelen. Hij heeft na het volgen van de vereiste opleiding de kerkelijke bevoegdheid ontvangen om in de Byzantijnse liturgie voor te gaan. Op 4 februari wordt hij geassisteerd door diaken Ruud Wolthers en acoliet Marcel Klieverik. Wladimir verzorgt de koorzang, in een voortgaande dialoog met priester en diaken.

De Byzantijnse rite in Nederland
Na de Tweede Wereldoorlog zijn in West-Europa gemeenschappen ontstaan van oosterse christenen afkomstig uit het Russisch/Oekraïense gebied. Daarmee werd hun stijl van eucharistie-vieren hier bekend. Meer en meer voelden ook mensen van hier zich aangetrokken tot de 'Goddelijke Liturgie'. In verschillende plaatsen in ons land vindt deze regelmatig plaats. Naast orthodoxe parochies bestaat er een landelijke koepel van katholieke gemeenschappen van de Byzantijnse rite: 'Pokrof'. Daaronder is ook Wladimir uit Hengelo Ov. actief. Zie ook de websites pokrof.nl en wladimir-hengelo.nl.

Wat gebeurt er in de liturgie?
Een half uur vooraf aan de eigenlijke liturgie, die om half elf aanvangt en ongeveer anderhalf uur duurt, begint de priester – 'vader' genoemd – in het kerkkoor reeds met zijn voorbereidende gebeden en handelingen. Normaliter is dit priesterkoor door een 'iconostase', een iconenwand met poorten, afgescheiden van het schip der kerk. Laat de situatie dit niet toe, dan zullen een aantal staande iconen een symbolische iconostase vormen. Het afgescheiden zijn, duidt op het heilige van de plaats, waar Christus' offer plaatsvindt. De dienst laat zich goed volgen aan de hand van een liturgieboekje dat achter in de kerk te leen is.

Diptieken: intentiebriefjes
'Diptieken', intentiebriefjes kunnen, voorzien van de voornaam van een of meer levende of overleden personen, tezamen met een 'prosfoor', communiebrood, worden afgegeven; het stipendium bedraagt vijf euro.
Er bestaat verder gelegenheid een kaarsje op te steken bij een icoon voorin. Nadere toelichting wordt ter plaatse gegeven.
Wie dat wenst, kan op oosterse wijze te communie gaan, waarbij men van de priester de heilige gave in beide gedaanten op een lepeltje ontvangt. Het blijft daarnaast mogelijk op de gewone manier te communiceren.
Na afloop kan men voorin neergelegde gewijde (niet-geconsacreerde) resten van de prosforens meenemen, bijvoorbeeld voor een zieke thuis.

Bijdragen in de bestrijding van de onkosten zijn welkom, vandaar dat er een deurcollecte zal zijn. Na afloop is er koffie in het naast de kerk gelegen parochiegebouw Het Kerspel aan de Bronkhorsterweg 2, 7221 AC Steenderen.