Plus-95: het verhaal van een ouwe boom

Die kun je – zegt men – beter niet meer verplanten. Gaat meestal niet goed. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals met die heel oude, bijna 96-jarige 'boom' die in april van dit jaar werd verplant, oftewel verhuisde van Vorden naar zorgcentrum 'De Bleijke' in Hengelo (G). Die boom heet Harry van Rijn, bij velen bekend als schrijver en (vaak kritische) columnist in 'Contact'. Door een drietal beperkingen, waaronder een visuele, kwam hij in aanmerking voor een appartement in dit prachtig in een park gelegen zorgcentrum.

Deze overgang is dus wél geslaagd. Want hij is - zoals hij zelf zegt - eigenlijk toch nog begonnen aan een nieuw deel van zijn leven. Is na een moeilijke periode na het overlijden van zijn vrouw Evelien, nu weer 'terug tussen de mensen'. Hij weet echt wel dat dit het laatste station is op weg naar het einde. Maar hij probeert er toch nog een mooie en positieve afsluiting aan te geven.

Hij brengt dat ook in praktijk, want zojuist verscheen een boek waarin hij in dertig boeiende korte verhalen vertelt hoe het is om in een zorgcentrum te wonen. En wat hij er in het afgelopen eerste halfjaar heeft beleefd.

Nu nog een nieuw leven beginnen? Dat verwacht je niet als je deze leeftijd hebt bereikt? Maar dankzij een verder nog redelijke gezondheid kan hij elke dag toch vullen met zinvolle activiteiten. Zo gaat hij, voor het eerst na zes jaar, er nu weer zo nu en dan met de fiets op uit samen met een vrijwilliger die het stuur van de duo-fiets hanteert. Leert hij onder leiding van een lerares heel ontspannen met een grote collectie kleurpotloden werkstukken te maken die geen echte kunst zijn maar best gezien mogen worden.

Dertig korte verhalen over moeilijke en mooie momenten

Zoekt hij bewust contact met medebewoners die graag luisteren naar de smakelijke verhalen die hij vertelt over zijn wel heel bijzondere jeugd in een gesticht. Wordt zijn roman 'Beste Harry' gretig gelezen door veel medewerk(st)ers. En - heel belangrijk - schreef hij dus dagelijks aan de al genoemde bundel verhalen met de heel toepasselijke ondertitel 'weer gelukkig 'tussen de mensen'.

Waarin hij - om een paar voorbeelden te noemen - vertelt over moeilijke en mooie momenten. Een lofzang wijdt aan de rollator die hij lang heeft gehaat. Aan het feit dat we, volgens de wetten van de natuur, plaats moeten maken voor nieuwe generaties. Maar ook hoe blij hij was dat hij met zoveel sympathie is ontvangen door de mensen die ook zijn Evelien nog hebben gekend die hier drie jaar geleden tot haar overlijden is verpleegd. Dit alles vertelt hij in zijn direct aansprekende en openhartige stijl. Kortom: een heel bijzondere bundel boeiende verhalen.

In eigen beheer uitgegeven
Het boek van 120 pagina's is door hem in eigen beheer uitgegeven en hij had geluk. Want de Stichting 'Vrienden van 'De Bleijke' besloot om de ongeveer 150 vrijwilligers die zich inzetten om in dit zorgcentrum hun belangrijke werk te doen, dit boek rond de Kerst als geschenk aan te bieden. Heel toepasselijk want ook aan hun belangeloze werk wordt door de schrijver uiteraard veel aandacht besteed.

'Weer gelukkig 'tussen de mensen' is, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij Boekhandel Bruna in Vorden voor de prijs van 12 euro.