Tijdens de cursus leren de deelnemers hoe ze het broednest van de koningin kunnen controleren. Foto: Ben Freriks
Tijdens de cursus leren de deelnemers hoe ze het broednest van de koningin kunnen controleren. Foto: Ben Freriks Foto:

Imkers met hoofd de bijenkasten in om het vak te leren

VORDEN/ZUTPHEN - Imkersvereniging 'Leve de koningin' uit Vorden/Zutphen heeft er drie gediplomeerde imkers bij. Zij hebben de basiscursus bijenhouden afgelopen jaar met succes doorlopen. Uit handen van hun docent en beroepsimker Bob Kliest ontvingen zij het begeerde document.

Vijftien zaterdagen lang kregen de cursisten in de ochtend theorieles en in de middag praktijkonderricht. Dit gebeurde op het terrein van Imkerij de Raat in Zutphen De Hoven. Bij deze imkerij staan ongeveer vierhonderd kasten met bijenvolken. Tijdens de cursus gaan de cursisten letterlijk met hun hoofd de bijenkasten in om het vak te leren.

2018 was een uitdagend jaar om het bijenhouden onder de knie te krijgen. Nog heel laat in het voorjaar was er sprake van strenge nachtvorst. Direct na de voorjaarsbloei zette een periode van langdurige droogte in. De cursisten kregen in de zomervakantie een bijenvolk mee naar huis. Dit volk moesten ze verzorgen en na de zomer weer meenemen. De docent kon zo zien of de cursisten hun 'huiswerk' goed hadden gedaan. Aan het einde van de cursus krijgen alle geslaagden een bijenvolk cadeau. Tevens is het lidmaatschap in het eerste jaar gratis.

De nieuwe cursus start eind februari of begin maart 2019. Dit kan (bij voldoende aanmeldingen) op zaterdag of op dinsdag. Ook een cursus voor gevorderden en een cursus koninginnenteelt zitten in de pijplijn. Wie interesse heeft kan een mail sturen naar Imkersgilde Vorden of Imkerij De Raat.


imkersgildevordenzutphen@gmail.com

info@imkerijderaat.nl